Pocetna Društvo Razgovarano i o klizištu u Koštici

Razgovarano i o klizištu u Koštici

272
0
Podelite

U svečanoj sali Gradske kuće održan je sastanak sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Zlatiborskog okruga uz prisustvo predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za lokalnu samoupravu. Cilj sastanka bilo  je identifikovanje rizika po život ljudi i imovinu usled nepogoda, a za Okrug je rečeno da su to opasnosti od požara, poplava i snežnih nanosa, dok je Užice je posebno istaklo problem klizišta. U budžetskom fondu za prevenciju klimatskih i elementarnih nepogoda  ima 41,4 miliona dinara i svake godine lokalne samouprave mogu da apliciraju sa projektima za ova sredstva, rečeno je na skupu.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da je na sastanku otvoreno niz tema i razgovarano kako preventivno delovati na smanjenju rizika od katastrofa. Ona je posebno istakla  problem klizišta u Koštici i zatražila odgovor na pitanje šta je u ovom trenutku potrebno da Grad Užice preduzme kako bi rešio problem u Ulici Svetozara Markovića.

-Poznato je da se Užice unazad nekoliko dana bavi velikim problemom klizišta u Koštici u Ulici Svetozara Markovića koje je aktivirano usled otapanja snega i velike količine vode. Zbog klizišta ugrožena je saobraćajnica, magistralni vodovod, trafo-stanica, stambeni i poslovni objekti, I potencijalno regionalni put Užice-Bajina Bašta-  rekla je Radivojević koja je izrazila očekivanje da će predstavnici lokalne samouprave od relevantnih sagovornika dobiti mišljenja kako na najbrži i najefikasniji način krenuti u rešavanje problema klizišta u Koštici za šta je potrebna i pomoć i Vlade Republike Srbije.

Načelnik  Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da je po nalogu ministra policije započet set razgovora sa predstavnicima lokalnih samouprava kako bi se identifikovali višegodišnji, a negde i višedecenijski problemi sa poplavama, požarima, snežnim nanosima. On je dodao da će posle razgovora u svim okruzima  Sektor za vanredne situacije MUP-a pripremiti adekvatne naloge štabovima za delovanje.

-Želimo proaktivno da priđemo problemu kada se ništa ne dešava. Uočili smo da je to slaba tačka našeg sistema i želimo da budemo što spremniji u narednom periodu. To ne znači da ćemo mi da pobedimo poplave i požare, ali ćemo pokušati da smanjimo rizik pre svega po ljudske živote, a zatim i imovinu građana – naveo  je Čaušić uz reči da su kao tačke rizika u Zlatibvorskom okrugu Zlatibor i Taru zbog opasnosti od šumskih požara, neprilike izazvane snežnim nanosima dok u  delu Okruga postoji rizik od poplava.

Državni sekretar u Ministarstvu lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić rekla je da je ministarstvo spremno da pruži finansijsku i logističku podršku opštinama kroz projekte prevencije klimatskih i elementarnih nepogoda. Ona je dodala da u budžetskom fondu za ove namene ima 41,4 miliona dinara i da svake godine lokalne samouprave apliciraju sa projektima za ova sredstva. Tokom sastanka razgovarano je šta je lokalnim samoupravama trenutno najhitnije i najpotrebnije.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić i komandant Regionalnog štaba za vanredne situacije podsetio je na opredeljenje Vlade Srbije posle 2014. godine da se više bavi preventivnim delovanjem i da se Obrenovac, Lučani i Požega više ne smeju ponoviti.

-Postoje situacije kada preventivno delovanje nije moguće u slučaju katastrofa. Zato moramo sve preduzeti da imamo što bolju komunikaciju na području Okruga I pripremiti se kako bi se najbolje sačuvali životi gradjana i imovina – rekao je Perišić uz napomenu da    je veoma bitno uspostavljanje dobre veze ne samo sa Sektorom za vanredne situacije već  “i izmedju sebe” navodeći da je Zlatiborski okrug jedini u Srbiji na čijem području deluju tri policijske uprave u smislu zakonskih okvira i obaveza,  i da se dinar uložen u preventivu desetostruko vraća.

Ostavite odgovor