Pocetna Društvo Korona ne štedi ni decu u Zlatiborskom okrugu

Korona ne štedi ni decu u Zlatiborskom okrugu

2956
0
Podelite

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji na Dečjem odeljenju užičke bolnice hospitalizovano je 69 dece sa potvrđenim Covid-19, a u kovid dečjoj ambulanti pregledano je 268 dece koji su lečeni u kućnim uslovima. U poslednjih 10 dana na lečenju je 12 dece, a od početka februara do sada sa potvrđenim kovidom  na kućnom lečenju je još 26 dece.

Trenutno najveće žarište je Arilje, ali imamo decu i iz Užica, Požege, Kosjerića, Priboja, Prijepolja  i iz ostalih opština Zlatiborskog okruga, potvrdila je za „Vesti“ prim. mr dr Dara Savić Božović, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Užice.

-Zbog koronavirusa kod dece se najčešće javljaju pored opštih simptoma, sa i bez upalama pluća, ali i prolivom. Komplikacije u toku lečenja su izlivi oko srca, kao i otoci zglobova. Deca kao i odrasli imaju gubitak čula ukusa i mirisa i to uglavnom adolescenti – precizirala je dr Savić Božović.

Bolest počne kao virusna infekcija, a zatim se nadovežu i bakterijske infekcije i onda ide teža klinička slika. Imali smo novorođenčad, odojčad, decu predškolskog i školskog uzrasta. Sa decom na lečenju su bile i majke pratilje koje su uglavnom bile korona pozitivne i one su lečene po protokolu za odrasle, a pratili su ih pedijatri i po potrebi infektolozi.

Dodajmo, da je u januaru  bilo 18, a u decembru 34 dece koji su posle pregleda u kovid ambulanti Dečjeg odeljenja užičke bolnice bili na kućnom lečenju. Dr Savić Božović ističe da je situacija svih meseci veoma teška  u užičkoj bolnici kada je u pitanju lečenje najmlađih pacijenata.