Pocetna Kultura Planirana bogata izlagačka sezona

Planirana bogata izlagačka sezona

833
0
Podelite

Planirano je da pred užičkom publikom ove godine izlažu Slavomir Stojanović Futro, Goran Čpajak, Svetomir Arsić Basara, Dušan Starčević, Dragan Vićentić čija je izložba u toku… Polovinom juna Međunarodno grafičko bijenale Suva igla

Gradska galerija radila je prošle godine u skladu sa uslovima koje je nametnula pandemija virusa korona. Realizovan je najveći broj planiranih izložbi, a par onih koje nisu, po rečima direktora Zorana Cvetića, praksa je da se iznađu mogućnosti da i one budu održane u određenim terminima. Galerija je zadovoljna odzivom i brojem publike koja je prošle godine uz poštovanje mera zaštite od širenja zaraze virusom korona videla izložbe.

Za ovu godinu planirana je bogata izlagačka sezona uprkos pandemiji koja još uvek traje, a u iščekivanju da se epidemijska situacija normalizuje i da se društveni i kulturni život počne vraćati u normalne tokove. Prva izložba, opet uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, otvorena je18. februara, a postavku čine najnoviji radovi, slike i crteži užičkog akademskog slikara mlađe generacije Dragana Vićentića. Zoran Cvetić najavio je da će u martu užičkoj publici svoje radove, iz oblasti grafičkog dizajna, predstaviti Slavomir Stojanović Futro iz Beograda koji je po njegovim rečima, jedan od najznačajnijih i najistaknutijih domaćih grafičkih dizajnera sa zavidnom svetskom reputacijom o čemu svedoči izuzetno veliki broj nagrada i priznanja u zemlji i svetu. Futro radi za neke od najpoznatijih svetskih brendova, pokretač je nekoliko časopisa u oblasti dizajna u Srbiji. Njegovo angažovanje u firmi Sachi&Sachi Balkans Advertising i rad sa najpoznatijim svetskim brendovima unelo je zamajac i velike promene u ulozi i doživljaju umetnosti dizajna kod nas. Posle ove, uslediće izložba skulptura Gorana Čpajka, jednog od najafirmisanijih autora na domaćoj likovnoj sceni koji značajnu izlagačku delatnost ostvaruje i u inostranstvu. Svoj impozantan i pre-poznatljiv likovni izraz gradi harmoničnim formama izvedenim u belom i crnom ka-menu. Dometi u stvaralaštvu su mu priznati i nagrađeni brojnim nagradama. Radi na Fakultetu prime¬nje¬nih umetnosti u Beogradu, kao redovni profesor i dire¬ktor je Umetničke kolonije Mileševa.

U avgustu je planirana jedna od stalnih manifestacija Gradske galerije, tradicionalna izložba radova užičkih studenata na likovnim fakultetima i akademijama, „Oni koji dolaze“. Zatim će, u septembru, biti priređena retrospektivna izložba slika, crteža i grafika užičkog akademskog slikara Dušana Starčevića povodom 40 godina rada.

– Iako je stvaralački opus Starčevića dobro poznat užičkoj likovnoj publici, pa i šire, izložbe ovakvog tipa iza¬zivaju veliko interesovanje – navodi Cvetić.

Gradska galerija Užice i ove godine nastavlja već tradicionalnu saradnju sa Galerijom SANU i akademikom Ljubomirom Simovićem. Planirano je da u novembru bude priređena izložba skulptura doajena, srpskog i jugoslovenskog vajara Svetimira Arsića – Basare, jednog od najautentičnijih likovnih stvaralaca na ovim prostorima.

-Basara u ovom delu Srbije još nije izlagao, ali je izrazio želju da izlaže u Gradskoj galeriji – kaže Cvetić.

U novembru je planirana i izložba slika i crteža iz umetničke kolekcije Vladimira Popovića, uglednog beogradskog kolekcionara likovne umetnosti koji u svojoj obimnoj kolekciji poseduje dela najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih likovnih stvaralaca. Izložba bi obuhvatala izbor dela iz te zbirke posebno interesantnih za užičku širu likovnu publiku.

U ovom mesecu planirana je i izložba radova koji budu nastali na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa 2021“, koja je i stalna manifestacija Gradske galerije.

Decembar je rezervisan za još jednu stalnu, ali i jednu od najznačajnijih i najsloženijih manifestacija Gradske galerije, Regionalni likovni salon, smotra likovnog stvaralaštva na području regiona, na kojoj se autori predstavljaju likovnom produkcijom u protekloj godini. Ove godine, Regionalni likovni salon biće održan 33. put.

Gradska galerija planira da i ove godine realizuje program Dohvati umetnost koji se sprovodi godinama unazad u saradnji sa užičkim osnovnim školama i predškolskim ustanovama s ciljem da kod dece nižeg školskog i predškolskog uzrasta razvija sposobnost da dožive umetnost kao čin stvaranja, ali i da upoznaju jednu od najznačajnijih ustanova kulture u gradu.