Pocetna Društvo Nova upravna zgrada na Sarića Osoju

Nova upravna zgrada na Sarića Osoju

917
0
Podelite

Na groblju Sarića Osoje završen je objekat upravne zgrade, a  “Bioktoševa” prodavnica pogrebne opreme,  sveća i cveća počeće rad od petka 5. marta.  Vrednost radova je 22 miliona dinara, a prema rečima Ivana Stanisavljevića, člana Gradskog veća za javna preduzeća  novi objekat je sa 10 miliona finansirao grad Užice, a preduzeće uložilo 12 miliona dinara. Projektant je arhitektonska kuća “Arhimis” iz Užica.

-Radovi su kompletno završeni, uključujući izolaciju, stolariju,  rekonstruisano grejanje, nabavljen je kancelarijski nameštaj,  a objekat se prostire na 300 kvadrata. Pored “Bioktoševe” prodavnice jedan od lokala je i prodavnica Srpske pravoslavne crkve. U novoj upravnoj zgradi  građani će na jednom mestu moći da završe sve usluge koje imaju u Radnoj jedinici “Groblje”, obave plaćanje  grobnih mesta  i druge usluge  za koje su zainteresovani – rekao je Stanisavljević.

Od petka 5. marta počinje rad i prodavnica tako da će građani za Zadušnice moći da kupe sveće i cveće i na ovom mestu, posle pauze od gotovo dve godine kada je u decembru 2019. u požaru izgorela montažna zgrada “Bioktoša”.

Direktor ovog javnog preduzeća Oliver Ristanović kaže da je “Bioktoš”početkom godine na jednoj od parcela počeo izradu novih dvodelnih grobnica.

-Uobičajen je broj sahrana od 380-400 na godišnjem nivou, ali nažalost imali smo 140 sahrana više protekle godine u odnosu na 2019. godinu na šta je uticao i kovid. Protekle godine smo uradili što jednodelnih, dvodelnih i trodelnih ukupno 140 grobnica – navodi direktor “Bioktoša”.

On kaže da je površina groblja Sarića Osoje preko 16 hektara koliko hektara ima i groblje Dovarje, a “Bioktoš” gazduje i sa grobljem u Sevojnu.

-Sa početkom rada nove upravne zgrade na Sarića Osoju građani usluge zakupa grobnog mesta mogu da plate za bilo koje grobno mesto i za Dovarje na ovom mestu, a cena je 1500 dinara za dvodelnu grobnicu – kaže Ristanović uz reči da je ova nadoknada jedna od najnižih u odnosu na druge gradove u zemlji. Dug građana za uslugu održavanje grobnog mesta je preko 10 miliona dinara. Lokacija na Sarića Osoju prostorno je dovoljna je za sahranjivanje u narednih 6-7 godina i nameće se pitanje proširenja groblja.

-Narednih dana radimo uređenje groblja na dve nove parcele, ali u predstojećim godinama moramo rešiti pitanje lokacije za novo groblje u Užicu. Na Sarića Osoju moguće je još izgraditi hiljadu grobnica – navodi Ristanović.