Pocetna Društvo Ere recikliraju

Ere recikliraju

1005
0
Podelite

U okviru SUBREC projekta koji se realizuje već godinu dana prikupljeno je 314 tona predselektovanog otpada iz 2 500 domaćinstava, uključujući i ambalažno staklo koje je preuzeto iz 20 žutih kontejnera raspoređenih po gradu. Ukupne količine ovako prikupljenog otpada su usmerene van Užica i to 39 odsto otpada je upućeno na tržište reciklažnih sirovina, a preostalih 61 odsto  u cementnu industriju kao alternativno gorivo.

A tokom  proteklih osam meseci realizuju se aktivnosti i na preuzimanju komunalnog otpada iz 170 kontejnera za primarnu selekciju, koji su postavljeni u užem gradskom jezgru u saradnji JKP „Bioktoš“, JKP „Duboko“ i Grada Užica. Za to vreme je prikupljeno 888 tona predselektovanog otpada, uključujući i ambalažno staklo koje je preuzeto iz 10 kontejnera za tu namenu raspoređenih po gradu. Analizom strukture otpada, utvrđeno je da je 79 odsto otpada iz plavih kontejnera upotrebljivo za dalje tretmane kao što su reciklaža i proizvodnja alternativnih goriva, dok preostalih 21 odsto nije moguće upotrebiti pa se mora deponovati.

Prema podacima prikupljeno je 1.015 tona otpada od kojih  314 tona iz prigradskih naselja  i 701 tona iz centra grada otpremljeno je van Užica i  nije deponovano što produžava vek deponiji i smanjuje štetne emisije u životnu sredinu.

Kako je navedeno u okviru realizacije projekta veliki značaj ima spremnost svih učesnika da daju doprinos uspostavljanju sistema primarne selekcije otpada u Užicu.

Otpad stvaramo svi, zato treba i da vodimo računa o njegovom zbrinjavanju. A primarna selekcija je najbolji način da svako da svoj doprinos tom procesu, navedeno je između ostalog u saopštenju.