Pocetna Društvo Peticijom za obustavu radova kod hotela “Zlatibor”

Peticijom za obustavu radova kod hotela “Zlatibor”

2254
0
Podelite

Stanari Ulice Vukole Dabića, Omladinske i drugih (preko puta hotela “Zlatibor”) zahtevaju hitno obustavljanje građevinske aktivnosti vlasnika hotela M. Čelikovića u strogom centru grada, jer se kako kažu odvijaju bez Rešenja o odobrenju i izvođenju radova i građevinske dozvole.

Peticuju kojom zahtevaju obustavu radova potpisalo je 87 građana, uglavnom vlasnika stanova iz ovog dela Užica. Zahtev da nadležni organi reaguju predali su gradonačelniku Užica, načelniku za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, načelniku Uprave za urganizam i izgradnju i gradskom većniku za mesne zajednice. Ukoliko nadležni ne budu izašli u susret njihovim zahtevima stanari kažu da će se samoorganizovati kako bi sami sprečiti dalje ugrožavanje vitalnih životnih interesa.

-Nadležni inspekcijski organi Grada, su po našoj žalbi izašli na lice mesta, konstatovali stanje i izdali Rešenje o zabrani izvođenja svih radova (rušenje, kopanje, sklanjanje gvozdene orgrade, sečenje drvoreda, ukrasnog šiblja i cveća, uništavanje zelenih površina, ugradnju elektroinstalacija i kamera, zauzimanje naših parking mesta i drugo), ali bez efekta. Radovi se nastavljaju, naročito vikendom. Nismo protiv izgradnje, uređenja prostora, ali na legalan način, po tačno utvrđenim procedurama i Zakonu. Investitor mora prvo podneti Zahtev za odobrenje radova, vodeći računa o Prostornom planu grada i javnom interesu građana. U tom cilju tražimo javnu raspravu da iznesemo naše predloge i zahteve oko uređenja ovog prostora (regulisanje saobraćaja, parking prostor za stanare zgrada i korisnike poslovnog prostora, obeležavanje pešačkog prelaza i postavljanje ležećih policijaca, pravo službenosti prostora za stanare i vlasnike – korisnike poslovnog prostora, izmeštanje prostora za odlaganje smeća, uređenje prostora i drugo.

Stanari takođe traže da se izmeste privatne firme ispod Hotela. Perionica koja kako kaže u centru grada zagađuje svojim hemijskim reagensima okolinu, a posebno decu na platou ispred Hotela, igraonicu, kao i vulkanizera sa svojim depoom polovnih guma . Stanari predlažu da deo Ulice Vukole Dabića koja sada služi za parkiranje auta za prodaju bude pretvorena u prostor za odmor i šetalište starih i mladih.

Stanari takođe ističu da su razočarani činjenicom da Grad “betonira” sve više i više, dok znamo da je drveća i zelenih površina sve manje koje su nam svima itekako potrebne.

-Samoorganizovaćemo se ukoliko naš apel ne urodi plodom i ukoliko ne funkcionišu insttucije sistema. Kao vlasnici stambenog prostora ugroženi smo za elementarna prava, za ulaz u zgradu i parking, normalno funkcionisanje… Postavljaju se kamere bez našeg znanja, radi se šta hoće i ono malo zelenila što je bilo je oskrnavljeno i izvađeno. Centar grada će biti samo kamen i beton – rekao nam je jedan od stanara koji dodaje da oni samo traže poštovanje zakona, jer ne može neko da se bavi komunalnom delatnošću parkinga, ako za to nema dozvolu.

Takođe stanari traže hitno reagovanje nadležnih, jer će u suprotnom nastupiti samoorganizovanje kako bi sprečili ugrožavanje vitalnih životnih interesa.