Pocetna Društvo Od 1. aprila cena priključka na gas 450 evra

Od 1. aprila cena priključka na gas 450 evra

3097
0
Podelite

Od 1. aprila priključak na distributivnu gasnu mrežu za građane na području grada Užica koštaće 450 evra plus PDV. Ova cena važiće do kraja kalendarske godine do kada traje akcija „Užice – čistiji grad“ koju sprovodi „Užice gas“ u cilju smanjenja aerozagađenja u gradu. Ovo je najniža cena priključka od kada se akcija sprovodi.

U cilju smanjenja aerozagađenja, Skupština akcionara „Užice gas“-a donela je odluku o uvođenju akcije „Užice – čistiji grad“ i ove godine. Akcija počinje 1. aprila tokom koje će priključak na distributivnu gasnu mrežu za građane na području grada Užica koštati 450 evra plus PDV. Ovaj iznos u dinarskoj protivvrednosti može se platiti na 24 jednake mesečnih rata. Akcija će trajati do kraja ove kalendarske godine. Ovo je najniža cena priključka od kada se akcija sprovodi. I oni koji su prošle godine podneli zahtev za priključak na gas, a nisu ga realizovali, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević navodi da će to moći da urade u ovogodišnjoj akciji s tim što će iznos plaćati na 12 mesečnih rata.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, ovom prilikom je izjavila da će i konkurs za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za individualna domaćinstva za ovu godinu biti raspisan početkom aprila. Ona je istakla na konferenciji za novinare, da je iz budžeta Grada Užica za ovu godinu izdvojeno 45 miliona dinara za ove namene, što je za pet miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu. Sredstva su namenjena zameni stolarije, izradi spoljne izolacije, kao i za nabavku kotlova na pelet i gas. Do raspisivanja konkursa. ukupan iznos ovih sredstava biće veći za još 14 miliona dinara koje je Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo za nabavku kotlova na pelet i gas. Osim toga ovo Ministarstvo izdvojilo je i četiri miliona dinara za gasni generator vrtića „Bambi“. Kako je istakla gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, Ministarstvo zaštite životne sredine je za proteklih sedam meseci ukupno izdvojilo za Grad Užice blizu milion evra.

-Subvencionisanje mera energetske efikasnosti od strane grada sprovodi se s osnovnim ciljem da se poveća stepen energetske efikasnosti porodičnih objekata i da se smanji aerozagađenje u našem gradu što i jeste jedan od značajnih prioriteta Grada Užica – istakla je gradonačelnica i najavila da će Grad dobiti podršku za ove aktivnosti i od Ministarstva rudarstva i energetike.

Ivana Stanisavljević, član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća izjavio je da će i ove godine biti nastavljen proces pošumljavanja novih površina na području grada Užica koji je započet pre tri godine što će znatno povećati zeleni fond koji će takođe, doprineti čistijoj i zdravijoj sredini u gradu. Po njegovim rečima, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Grad će ove godine dobiti 5.150 sadnica koje će biti zasađene na preko dva hektara na pet parcela koje se nalaze na Pori, Omladinskoj ulici, Ibiševom guvnu i Krčagovu. Podsećanja radi, na području grada Užica u 2019. godini pošumljeno je devet, a prošle godine pet hektara.

O razlogu zašto je ove godine manja površina koja se pošumljava, Stanisavljević je rekao:

-Našim Generalnim urbanističkim planom trenutno nismo imali više površina, u vlasništvu grada Užica koje bismo mogli da pošumimo. U narednim godinama, ukoliko se stvore određene površine, prirodnim ili veštačkim putem, nastavićemo pošumljavanje i zasaditi što više novih stabala.

Nada Jovičić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i turizam, potvrdila je da je završen tender vezan za poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata koji donira vlada Švajcarske i da je evaluacija u toku po prvalilima koji propisuje donator. Ovim projektom biće obuhvaćeni objekti osnovnih škola, ali koji će to biti broj škola, odlučiće, takođe, donator.