Pocetna Kultura Ambiciozno u skladu sa epidemijskom situacijom

Ambiciozno u skladu sa epidemijskom situacijom

632
0
Podelite

Mi smo, kao i svih proteklih i za ovu godinu ambiciozno planirali. Epidemijska situacija nije dobra i ako ne bude moguće pojedine izložbe fizički realizovati, to ćemo raditi onlajn, a snimljene video materijale postavljaćemo na društvene mreže kao što smo radili u većini slučajeva i prošle godine, kaže Aleksandar Dimitrijević umetnički direktor galerije „Reflektor“

Galerija „Reflektor“ počela je 13. marta petu izlagačku sezonu izložbom Deep Dream Lidije Marinkov Pavlović. S obzirom na epidemijsku situaciju, po rečima akademskog slikara, umetničkog direktora galerije „Reflektor“ Aleksandra Dimitrijevića, izložba nije otvorena uz prisustvo publike, već je sa umetnicom urađen video intervju i video izložbe koji je plasiran na društvene mreže. Tako su izložbe u ovoj galeriji rađene i prošle godine.

-Plasiranjem video materijala na društvenim mrežama mislim da omogućavamo da veliki broj ljudi, pre svega, mladih, vidi izložbu, a dobro je i za umetnika da ima video snimak kao svoju referencu – pojašnjava Dimitrijević. Izložba je postavljena, vidljiva je na društvenim mrežama, intervju sa umetnicom biće postavljen naredne sedmice, a i publika će moći i fizički da je poseti u narednom periodu ukoliko to bude u skladu sa svim preporukama Kriznog štaba za suzbijanje širenja zaraze virusom korona.

Deep Dream naziv je serije slika kroz koju Lidija Marinkov Pavlović propituje savremeni trenutak. Sa naročitim akcentom na cenzuru i autocenzuru, ova izložba mapira savremenu političnost i poetičnost. U najavi izložbe kaže se da „Lidija Marinkov Pavlović sociološkim instiktom kroz svoje slikarstvo nameće upitanost kod posmatrača, potrebu da traga za suštinom, istinom i slobodom, ostvaljajući prostora za nove utopije“. Lidija Marinkov Pavlović rođena je 1972. u Zrenjaninu. Doktorirala je 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na više od 20 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Banjaluka, Kragujevac, Smederevo…) i na preko 100 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.Više puta je nagrađivana za radove iz oblasti slikarstva i proširenih medija. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju vanredne profesorke na katedri za slikarstvo. Članica je SULUV-a i ULUS-a.

Posle ove, u galeriji „Refletor“, 25. marta planirana je izložba Jelene Prljević, užičke umetnice koja je završila Umetničku školu u Užicu, Akademiju umetnosti u Novom Sadu, master studije upisala u Njujorku gde je ostala da živi i radi. Ova izložba bila je planirana u prošloj godini, ali zbog pandemije, radovi iz Pariza, tek su stigli u Užice pre dvadesetak dana.

U aprilu su, kako ističe Dimitrijević, planirane tri samostalne izložbe. Već 3. aprila izložba „Refleksije“ umetnika iz Čačka koji žive i rade u Beogradu, Teodore Vojinović i Marka Jozovića koju čine instalacije, skulpture i slike. Posle ove, 17. april rezervisan je za izložbu instalacija Konstantinosa Petrovića, a 30. april za slike i objekte u prostoru umetnice Ane Vrtačnik.

-Sredinom maja, 14. i 15., planiramo izložbu „Doba obnove“ koju će činiti radovi užičkih umetnika sa gostima iz Novog Sada i Beograda – kaže Dimitrijević.

U julu će biti realizovana izložba Personal Stories koja će okupiti 12 umetnika, po dva iz Užica i Beograda, a ostali su iz Švajcarske i Nemačke – Berlina i Minhena. Kustoskinja je Anuk Jovović.
Ovih dana biće raspisan konkurs za Internacionalni festival savremene umetnosti – Video park, koji je planiran od 21. do 24. jula na kojem će, ukoliko zdravstvena situacija bude dozvolila, boraviti nekoliko studenata Akademije umetnosti iz Austrije sa svojim profesorom. Inače, u okviru Video parka, tokom rezidencijalnog boravka u Užicu od desetak dana, desetak umetnika će i stvarati, a njihov rad koji bude nastao u interakciji sa gradom biće prezentovan na Festivalu. U okviru Festivala predstaviće se, kako kaže Dimitrijević i jedan od najpoznatijih performans umetnika iz bivše Jugoslavije Jusuf Hadžifejzović iz Sarajeva svojim projektom „Prodavnica praznina“, umetnica Anica Vučetić održaće radionicu, a svoje radove imaće priliku da predstavi Miloš Vučićević.

-Ovo je treći Festival. Prošle godine nismo mogli da ga organizujemo, jer nas je zatekla pandemija. Planirali smo ga za ovu godinu pa ako ne bude izvodljivo da bude fizički održan, sada imamo znanje i kapacitete da ga održimo samo onlajn – kaže Dimitrijević.

U avgustu će u „Reflektoru“ gostovati dve umetnice iz Berlina, Saša Tatić koja dolazi drugi put i Julieta Ortiz, asistentkinja na berlinskoj Akademiji umetnosti. Za kraj ovog meseca predviđene su izložbe instalacija, crteža i objekata Ane Pavić i Alekseja Sivceviča, kao i Milana Kujundžića. Za 4. septembar planirana je izložba Milana Antića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i Ljiljane Šunjevarić, profesorke na Prištinskom univerzitetu, a 25. septembra, izložba slika i instalacija aktuelnog umetnika na srpskoj likovnoj sceni Vladimira Lalića. U oktobru su planirane samostalne izložbe mladih užičkih umetnika Petra Vukovića koji će predstaviti radove iz oblasti industrijskog dizajna, Kristina Božović prirediće izložbu grafika, a Veljko Valjarević slika.
-Videćemo kako će se sve odvijati zbog epidemijske situacije. Uglavnom, ne odustajemo od svog opredeljenja da uvek pružimo priliku, pre svega, mladim umetnicima da predstave svoj rad, a „Reflektor“ je na republičkom nivou referentna galerija. Mi smo, kao i svih proteklih i za ovu godinu ambiciozno planirali. Prošle godine smo 70 posto realizovali od planiranog programa rada, doduše, većinu izložbi smo plasirali na društvenim mrežama. Inače, na sve načine se dovijamo da svoj rad tokom pandemije prezentujemo široj publici, ali i lokalnoj zajednici. Uradili smo i virtuelnu turu galerije i parka u kojem se nalazi, što nam je omogućilo promovisanje savremene umetnosti i tehnoloških inovacija.– ističe Dimitrijević.