Pocetna Društvo Besplatni pregledi za sve užičke sportiste

Besplatni pregledi za sve užičke sportiste

839
0
Podelite

U ambulanti sportske medicine u Centru za majku i dete užičkog Doma zdravlja preko 2.000 sportista obavljaće besplatne preglede. Grad Užice u okviru budžeta za sport izdvojio je sredstva za zdravstvene preglede, a sve je realizovano u saradnji sa Sportskim savezom Užica dok je prostor za ambulantu obezbedio Dom zdravlja.

-Grad Užice je za 2021.godinu za sport opredelio 53 miliona dinara od kojih su 42 miliona i 750 hiljada podeljeni za 63 sportska kluba koji su registrovani u Sportskom savezu Užice. Od tih sredstava 500 hiljada dinara je odvojeno za zdravstveni pregled sportista. Za sve klubove i sportiste kojih je preko 2000 zdravstveni pregledi su besplatni- istakao je Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Generalni sekretar Sportskog saveza Užice Dragiša Kuzmanović naveo je da već nekoliko decenija Užice je prepoznatljivo po ambulanti sportske medicine. Od 2017.godine problem je bio odlazak u penziju dr Dragana Radojevića, specijaliste sportske medicine koji je zbog važnosti ovih pregleda do ove godine bio angažovan da nastavi sa radom.

-Na osnovu Zakona o sportu iz 2016.godine sportisti do 14 godina imaju obavezne besplatne preglede kod izabranog lekara, međutim mi smo to proširili do prošle godine na sportiste do 18 godina tako da je Užice bilo i ispred zakona. Od ove godine zahvaljujući Gradu i Zdravstvenom centru svi sportisti koji su registrovani u Sportskom savezu Užice imaće besplatne preglede i pored sve ove krize sa pandemijom koronavirusa. To je od izuzetnog značaja da budu zdravstveno bezbedni da bi se izbegle povrede i tragedije na terenu-naglasio je Kuzmanović.

Jedino Užice u Srbiji ima dva puta godišnje besplatne preglede za svoje sportiste. U sportskoj ambulanti radiće dr Aleksandar Todorović koji upravo završava specijalizaciju sportske medicine.
-Sportisti iz regiona i ubuduće će moći u ovoj ambulanti da obavljaju preglede i oni će po cenovniku plaćati usluge. Od tih sredstava nabavljaće se oprema za praćenje svih novina u sportskoj medicini- dodao je Kuzmanović.