Pocetna Društvo Sećanje na poginule heroje devedesetih

Sećanje na poginule heroje devedesetih

1241
0
Podelite

Paljenjem sveća i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim vojnicima i oficirima u ratovima devedesetih u Užicu je odata počast palim herojima i obeležena dvadeset druga godišnjica početka NATO bombardovanja Srbije.

Sećanje na poginule  koje je održano kod spomenika ispred Komande održano je u organizaciji Udruženja veterana Užica i Zlatiborskog okruga, a vence su pored ovih delegacija položile i delegacije grada Užica, porodice poginulih, udruženja veterana Sevojna i Čajetine, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, užičkog SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera MUP-a  i predstavnici Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva.

– Okupili smo se ispred spomen obeležja koje je podignuto u čast 23 naših sugrađana koji su svoje mlade živote dali za otadžbinu. Da se poklonimo senima naših heroja i odamo počast za sve što su uradili za svoju otadžbinu. – rekao je Ranko Obradović, predsednik Okružnog odbora veterana.

On je podsetio da je užičko udruženje kada je 2008. godine formirano sebi postavilo zadatak da svake godine na dan početka agresije na Srbiju organizuje pomen u čast poginulih veterana u ratovima od 1990.godine što se i ovog 24. marta dogodilo po trinaesti put i da podignu spomenik u njihovu čast što je urađeno 2014.godine.

–  Obećali smo da nećemo dozvoliti da njihova imena padnu u zaborav. Zato smo se i danas okupili kao i prošle godine u vanrednim okolnostima i u vreme pandemije kako bismo im odali poštu  u ime njihovih roditelja, u ime njihovih najmilijih i u ime građana Užica i u naše ime. Okupili smo se da podsetimo da je na današnji dan pre 22.godine zloglasna NATO alijansa počela bombardovanje naše zemlje. Više puta na današnji dan smo isticali koja su nam sva zlodela napravili zlikovci bombardujući našu zemlju 78 dana. Herojski smo se borili i osujetili njihove namere da nas ponize i pokore – rekao je Obradović u kratkom obraćanju.

On je dodao da posle 22 godine svakog dana sve više saznajemo da su  “zlikovci imali mnogo veće gubitke kako u ljudstvu tako i u tehnici, posebno aviona nego što u  vreme bombardovanja prikazivali i zato danas sa još više ponosa možemo da kažemo da smo odbranili svoju otadžbinu i da Kosovo i Metohiju nismo izgubili,  pogotovo ne u ratu, već su ga oteli belosvetski prevaranti”.

-Imali smo hrabre starešina, vojnike-rezerviste, policajce… Poslednjih godina sve više na videlo izlaze herojstva naših boraca na Košarama, na Paštriku i drugim krajevima Srbije. Moram da istaknem da je hrabro svoj mladi život na Košarama dao naš, sugrađanin Ivan Vasojević. Prema kazivanju boraca sa kojima se borio, poginuo je hrabro štiteći golobrade vojnike kojima je tada bio pretpostavljeni. Napisana je i poema o ovom hrabrom starešini. Nadamo se da će u dogledno vreme Ivan Vasojević biti proglašen herojem, na ponos njegove porodice, na ponos Sjenice gde je rođen, na ponos nas njegovih kolega i na ponos grada Užica odakle je otišao i borio se na Kosovu i Metohiji na Košarama – inicijativa je koju je predložilo Udruženje veterana iz Zlatiborskog okruga.

Zoran Simić iz Užica imao je dvadeset jednu godinu kada je na ratištu u Bosni  1995. godine izgubio brata Željka koji je tada imao 24 godine.  Bol neprebol za porodicu Simić iz Bioske. Danas je u ime porodica poginulih zajedno sa Darom Damnjanović, predsednicom užičkog udruženja veterana položio venac na spomen obeležje 23 poginula vojnika iz Užica.

– U ratu sam izgubio brata koji je bio policajac na državnoj granici. Predstojećeg 29. aprila bića tačno 26 godina kako je izgubio život. Svaka godina našoj porodici je uvek ista na ovaj  najteži dan, jer kao da se ponovi isti scenario. Otac je preminuo pre dve godine, majka je živa i od bratovljeve smrti ima šećer. Kolege još uvek dolaze na groblje u Biosci gde mi je brat sahranjen, na pomen da zapale sveće i polože cveće – rekao nam je Zoran koji dodaje da moramo više činiti kroz školu i  medije da mlađim generacijama ispričamo priču o njihovoj žrtvi za našu slobodu.

I na današnji dan iz ovih udruženja  apelovali su na najodgovornije iz Grada Užica i drugih opština Zlatiborskog okruga da se ugledaju na Sjenicu i Čajetinu i da ulice, trgove i škole nazovu po imenima heroja  koji su braneći Srbiju od agresije dali svoje živote.