Pocetna Ekonomija Prijava do 1. aprila

Prijava do 1. aprila

2066
0
Podelite

Iz RRA „Zlatibor“ pozivaju mlade od 18 do 30 godina koji imaju ideju i želju da razvijaju svoj posao i žene preduzetnice koje imaju registrovano preduzeće, ali ne duže od pet godina, da do 1. aprila učestvuju u Javnom pozivu za sprovođenje paketa usluga za mlade i žene preduzetnice u okviru Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2021. godini Ministarstva privrede koji realizuje Razvojana agencija Srbije preko svojih 17 akreditovani regionalnih razvojnih agencija.

Po rečima Nataše Jovanović, višeg savetnika u RRA „Zlatibor“ već za sada postoji veliko interesovanje za ove programe, a sa područja svake regionalne razvojne agencije paket usluga može dobiti najviše do20 korisnika.

Paket usluga za mlade podrazumeva pomoć stručnog lica iz RRA „Zlatibor“ mladom potencijalnom ili novoosnovanom preduzetniku kroz raspoložive standardizovane savetodavne usluge, obavezne obuke „Obuka za početnike u poslovanju” kao i jednu ili više specijalizovanih obuka i mentoring usluge u trajanju do 40 sati.
Da bi žene mogle da koriste pomoć kroz paket usluga, potrebno je da su osnivači ili vlasnici ili su jedan od vlasnika sa većinskim udelom u vlasništvu (minimum 51 odsto) preduzeća i jedan od zakonskih zastupnika.

Savetodavne usluge podrazumevaju konsultacije sa stručnim licem u RRA „Zlatibor“ koje se odnose na pomoć pri izradi poslovnog plana pri prijavi za startap kredite za početnike kod Fonda za razvoj, pomoć pri izradi poslovnog plana, u pripremi dokumentacije i prijave za programe podrške preduzetništvu koje sprovode Ministarstvo i Razvojna agencija, kod započinjanja poslovanja kao što je podrška pri registraciji i osnivanju privrednog subjekta idrugo, odnose se na usluge za razvoj poslovanja kao i kod prijave za EU program Horizon Europe.

Nataša Jovanović ističe da će korisnici ovih paketa izuzev besplatne podrške za izradu dokumentacije imati i prednost prilikom odlučivanja u Fondu za razvoj za povoljne kredite koji su namenjeni za nabavku opreme po stopi od dva posto na godišnjem nivou i rokom vraćanja do pet godina što je izuzetno povoljno i različito od uslova koje nude poslovne i komercijalne banke.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica, između ostalog, pozvao je mlade da iskoriste „ovu jedinstvenu priliku“ putem koje mogu dobiti besplatnu, savetodavnu pomoć pri otpočinjanju sopstvenog posla, ali i žene preduzenice kojima će ovaj paket usluga pomoći daljem uspešnom razvoju već postojećeg biznisa.