Pocetna Društvo Užice potpisnik sporazuma za klimu i energiju

Užice potpisnik sporazuma za klimu i energiju

674
0
Podelite

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević potpisala je Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju kojim se grad obavezao da će povećati energetsku efikasnost, iskorišćenost energije i poboljšati mere za smanjenje emisije ugljen dioksida za najmanje 40 odsto do 2030.godine.

-Značaj potpisivanja ovog sporazuma je povezivanje opština i regionalnih centara, a potpisnici će biti opštine Čajetina, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Arilje, Požega, Bajina Bašta….Benefiti potpisanja ovog sporazuma su što ćemo moći i da konkurišemo na međunarodnim konkursima-istakla je gradonačelnica Raković Radivojević.

Skupština grada Užica je u proteklom periodu usvojila je Program energetske efikasnosti kao planski dokument do 2023.godine, a Gradsko veće je usvojilo plan energetske efikasnosti za ovu godinu. Na osnovu tih dokumenata olakšava se izrada Regionalnog akcijskog plana.

-U izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice naglašeno je da ako umanjimo emisiju štetnih gadsova za 41 odsto, mi ćemo imati optimalan kvalitet vazduha u zimskom periodu. Potisivanjem ovog sporazuma ne nameću se nove takse i obaveze ni za fizička lica i privrednike. Cilj nam je da proširimo aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, a sa ovim sporazumom da konkurišemo kod evropskih fondova kod kojih je preduslov posedovanje akcionog plana na regionalnom nivou-navela je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Menadžer projekta Petar Vukotić iz RRA „Zlatibor“istakao je da svih devet opština i grad Užice pristupiće sporazumu gradonačelnika, time ćemo biti prvi Zeleni region u Srbiji i ući na listu svih gradova Evropske unije koji su se obavezali da će smanjiti nivo do 50 odsto ugljen dioksida do 2030.godine.

-To je veoma ambiciozan plan, dodao je Vukotić i naveo da opštine moraju da preduzimaju aktivnosti da se radi na smanjenju ugljen-dioksida.

RRA „Zlatibor“ -Užice zajedno sa parnerima iz Regionalne energetske agencije „Sjever“ iz Koprivnice sprovodi projekat „Climat action Zlatibor“. Ovaj projekat je deo evropske klimatske inicijative EUKI namačkog Saveznog ministarstva zaštite životne sredine, zaštite prirode i nuklearne bezbednosti i Međunarodne nemačke organizacije GIZ.