Pocetna Galerija Izložba Jelene Prljević

Izložba Jelene Prljević

879
0
Podelite

U galeriji „Reflektor“ u Krčagovu do 3. aprila traje samostalna izložba „suviše pamćenja, suviše zaboravljanja: crtež kao prihvatanje sećanja“, Užičanke Jelene Prljević koju čine radovi nastali u toku njenog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama

Zbog epidemiološke situacije nije bilo zvaničnog otvaranja izložbe, ali je ljubitelji umetnosti mogu posećivati od 13 do 21 čas ukoliko zakažu posetu putem mejla prljevicjelena@gmail.com i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

-Radovi sugerišu razumevanje straha i procesa isceljenja kao neophodnim za prevazilaženje nemira, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Filmsko-snolika arhitektura i otvoreni prostori skladište narative koji istražuju prirodu ovih procesa. Koristeći svetlo i tačke nestajanja kreiraju se nelogični, scenski odvojeni prostori koje osećamo kao priče bez staništa. Traganjem za duboko zapretanim višegeneracijskim sukobima, otvara se preispitivanje koncepata osećaja sigurnosti i osećaja krivice. Ovi procesi otvaraju pitanje kako ih individualno i kolektivno iznosimo? – kaže se u najavi izložbe.

Jelena Prljević rođena je 1990. u Užicu. Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) i master studije na School of Fine Arts Univerzitet u Konektikatu, SAD. Od 2019., Jelena Prljević profesionalno zastupa Galerie Liusa Wang u Parizu. U Njujorku 2018. godine, zajedno sa umetnicima Natašom Prljević i Džošuom Nierodžinskim, osniva kolaborativnu platformu HEKLER. Pored nekoliko samostalnih izložbi, učesnica je više nacionalnih i internacionalnih grupnih izložbi, kao i kolaborativnih projekata. Njen prvi animirani film Sisterhood prikazivan je na više filmskih festivala u Evropi i SAD. Nosilac je nagrada za slike, crteže i pedagogiju, uključujući i The Elizabeth Greenshields Foundation Grant Award(2017), Montreal, Kanada.