Pocetna Kultura Zastava gradskog hora „Zlatiborska vila“ – istorijat i konzervacija

Zastava gradskog hora „Zlatiborska vila“ – istorijat i konzervacija

654
0
Podelite

Zastava je urađena od tamnocrvenog saten platna ukrašena pozamanterijom zlataste nijanse. U središnjim delovima se nalaze sa jedne strane oslikani lik Svetog Đorđa, a sa druge lik devojke u čijim se okvirnim delovima nalaze i natpisi

Počeci istraživanja porekla i istorijskih podataka zastave „Zlatiborska vila“ vezuju se za odeljenje istorije u Narodnom muzeju Užice. Informacije dobijene od istoričara odnose se samo na osnovne podatke o zastavi zato što je zastava donešena u Muzej u skorije vreme, pa većih istraživanja u smislu istorijata nije ni bilo. Sledeća adresa za prikupljanje podataka o zastavi je bio Istorijski arhiv Užice. U pregledu jedne fascikle sa dokumentima koju poseduje ova institucija, nalaze se uglavnom dokumenti koji se vezuju za pevačko društvo „Zlatiborska vila“. Pored pisane arhivske građe, Arhiv poseduje i originalnu fotografiju pevačkog društva na kojoj se jasno vidi zastava Zlatiborske vile. Početak rada pevačkog društva se vezuje za 1920. godinu. Na fotografiji prikazani su članovi hora sa zastavom , a fotografija je iz 1923. godine.

Zastava je urađena od tamnocrvenog saten platna ukrašena pozamanterijom zlataste nijanse. U središnjim delovima se nalaze sa jedne strane oslikani lik Svetog Đorđa, a sa druge lik devojke u čijim se okvirnim delovima nalaze i natpisi. Zastava je montirana na drveno koplje na kojem se nalaze mesingane pločice sa urezanim imenima darodavaca i dobrotvora ovoga društva.

Izvedeni su konzervatorski radovi na celokupnom predmetu u smislu čišćenja, popravke mehaničkih oštećenja. U tretmanima su korišćena i hemijska sredstva. Najobimnija oštećenja se nalaze na oslikanim delovima, pa je sam rad zahtevao posebnu pažnju i strpljenje, koristeći dosadašnja iskustva u ovakvoj problematici. Navedene slikane površine su zaštićene.

Autorka ovih konzervatorskih radova i članka, svojevremeno je bila član obnovljenog pevačkog društva devedesetih godina 20. veka. Čitaoce želi podsetiti o velikom značaju negovanja, očuvanja i prezentovanja naše kulturne baštine, jer bez nje nam je „okrnjen“identitet.

Mira Ćuković,
konzervator-restaurator Narodnog muzeja Užice