Pocetna Društvo Za život zlatiborskog sela

Za život zlatiborskog sela

863
0
Podelite

U narednom periodu počinje objavljivanje javnih poziva za subvencije koje daje opština Čajetina. Između ostalog poljoprivrednici koji su već kupili opremu mogu kao i ranijih godina računati na povraćaj 40 odsto sredstava.  Agrarni buџet opštine Čajetina vredan je 35 miliona dinara

Podrška poljoprivrednim proizvođačima opštine Čajetina odvija se preko Privrednog društva “Zlatiborski eko agrar”.Stručni saradnik  privrednog društva Stefan Zečević podseća da je ove godine opštinskim budžetom opredeljeno 35 miliona za  podršku zlatiborskim poljoprivrednicima. Planirano je raspisivanje više konkursa. U pitanju su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, organsku proizvodnju, podršku mladima na seoskom području, preradu na gazdinstvu (pršutari, voćari i prerada mleka), uvećanje stada iz sopstvenog zapata kao i kreditna podrška.

-“Zlatiborski eko agrar” će u narednom periodu raspisati javne pozive, s tim u vezi prvi konkurs je planiran za investicije u  fizičku imovinu i uvećanje stada, odnosno sopstveni zapat – priča naš sagovornik i ističe da sva grla koja su predmet subvencije moraju biti osigurana.  Objašnjava da se konkurs za fizičku imovinu odnosi za nabavku priplodne stoke, goveda, ovaca, koza, svinja, zatim nabavku nove opreme i mehanizacije, opreme u voćarskoj proizvodnji, nabavku novih mašina i priključne opreme, odnosno poljoprivredne mehanizacije izuzev kupovine traktora. Za investicije u fizičku imovinu   preko “Zlatiborskog eko agrara” povraćaj je zamašnih 40 odsto ne računajući PDV. Poljoprivrednici sa Zlatibora što je pogodonost u vremenu korone mogu na licu mesta ispred “Eko agrara” u Čajetini da vide izložene poljoprivredne mašine “Stefan” Arilje, prikolice, frezere, kosačice ukoliko su zainteresovani za kupovinu.

Namera nam je da i na ovaj  način podstičemo kupovinu nove, a ne polovne mehanizacije. Napominjem da maksimalna podrška za jedno gazdinstvo godišnje može iznositi 800.000 dinara. Pomažemo i investicije u ribarstvo, tako što  subvencionišemo nabavku opreme za ribnjake i riblje mlađi, a povrćaja je 30 odsto – kaže savetodavac  “Eko agrara” Stefan Zečević.

Tradicionalno najveće interesovanje vlada za uvećanje stada iz sopstvenog zapata gde poljoprivrednici ostavljaju podmladak od domaćih životinja  na gazdinstvu bilo da su u pitanju junice, jagnjad, svinje,  koze i prema rečima našeg sagovornika mogu ostvariti povraćaj računa za stočnu hranu od 50 odsto.

-Za ostavljene junice subvencija je 25.000 dinara, ovce, koze i svinje 7000 dinara po grlu tako da poljoprivrednicima koji žele da prošire svoj zapat dosta znači ova mera koja je bila popularna i prošle godine.  Verujemo da će i ove biti dosta zahteva – dodaje Zečević. On kaže da je veliko interesovanje za nabavku priplodne stoke, kao i  opreme i mehanizacije za voćarsku proizvodnju. Proteklih godina dosta je popularna i kreditna podrška gde “Zlatiborski eko agrar” subvencioniše kamatu na poljoprivredne kredite. Prerada mesa, voća i mleka na gazdinstvu su takođe predmet subvencija. U voćarskoj proizvodnji Zlatiborci su zainteresovani za nabavku freza, kupovinu tarupa i voćarskih prskalica. Nije bilo zahteva za nabavku protigradnih mreža, dodaje naš sagovornik i kaže da je za ribnjake prošle godine najviše zahteva bilo za nabavku riblje mlađi.

 Mladi poljoprivrednici

Planiramo raspisivanje konkursa kako bi podstakli mlade ljude da ostanu na selu i bave poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivredni proizvođači – nosioci poljoprivrednog gazdinstva do 40 godina imaće pravo da konkurišu. Mera se odnosi na uvećanje zapata koza i ovaca, a poljoprivrednici dobijaju 10 ovaca ili 10 koza kako bi proširili svoje stado i uvećali svoj fond. Subvencionisali smo i najbolje biznis planove za učenike završnih godina Srednje poljoprivredne škole “Ljubo Mićić” iz Požege. Mladi su navodili poljoprivrednu proizvodnju kojom žele da se bave na svom gazdinstvu po završetku srednje škole.

Republički podsticaji

Od republičkih podsticaja u toku je konkurs za tovljena  grla predata klanici od 1. jula prošle do 31. jula ove godine. Zahtev se podnosi od 1. februara ove godine do 31 jula Upravi za agrarna plaćanja i to za najmanje tri grla tovne junadi, a subvencija je 15.000 dinara po grlu.  Podsticaj za tov jagnjadi je 2000 dinara, a tov svinja 1000 dinara, a za najmanje dve krave koje se tele podsticaj je 20.000 dinara.

Popularno

-Za ostavljene junice subvencija je 25.000 dinara, ovce, koze i svinje 7000 dinara po grlu tako da poljoprivrednicima koji žele da prošire svoj zapat dosta znači ova mera i očekujemo da bude popularna i ove kao i  prošle godine – navodi Zečević o podršci preko “Eko agrara”.