Pocetna Društvo Značajni planovi u infrastrukturi

Značajni planovi u infrastrukturi

1177
0
Podelite

Očekujemo da ćemo i imati sredstva koja su planirana u ovogodišnjem budžetu ukoliko se prihodi budu ostvarivali onako kako je predviđeno uprkos trenutnoj situaciji sa epidemijom koja se sporo smiruje, kaže za „Vesti“ Miloje Marić, načelnik Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj

Vremenski uslovi u proteklom periodu kada su se smenjivali sunce, sneg i kiša, onemogućili su da intenzivnije počnu infrastrukturni radovi na području Grada Užica. Martovski sneg je zaustavio asfaltiranje pojedinih putnih pravaca u seoskim mesnim zajednicama koji su bili uveliko počeli. To su bili radovi koji su planirani za prošlu godinu, a nisu realizovani. Po rečima Miloja Marića, načelnika Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj, mali je broj takvih projekata.

-Donošenjem gradskog, a samim tim i budžeta za našu upravu 20. decembra prošle godine, mi smo već od 1. januara u pripremi za ovogodišnju građevinsku sezonu imajući u vidu da moramo sve što planiramo da radimo i da sprovedemo kroz plan javnih nabavki, da dođemo do izvođača ili da sa javnim preduzećima iz okvira njihove nadležnosti zaključimo ugovore za odgovarajuće poslove. Inače, uveliko smo bili počeli radove u okviru održavanja pa je kada je vreme dozvolilo, preko JKP „Bioktoš“, od rizle i soli očišćen je centralni deo grada i do Terazija kuda prolazi javni prevoz, deo Krčagova – Ulica Miloša Obrenovića, Sevojno – Ulica Heroja Dejovića i Milivoja Marića.Sneg je obustavio radove ali će oni biti nastavljeni kad vremenski uslovi dozvole. Loše vreme je zaustavilo i rekonstrukciju ograde u Ulici Norveških interniraca u dužini od 100 metara, koje radi JP „Stan“ a planirana je i rekonstrukcija ograde preko puta sportske hale u Krčagovu. Već su asfaltirana tri putna pravaca u MZ Duboko, ostao je još jedan da završimo čim se poboljša vreme a svi su bili planirani za prošlu godinu. U narednom periodu pokušaćemo da u mesnim zajednicama spojimo prošlogodišnje, kojih nije mnogo, sa ovogodišnjim obavezama u putnoj infrastrukturi na bazi udruživanja sredstava sa građanima – kaže Marić i napominje da je počela izgradnja trotoara pored sportske hale u Krčagovu i izlazni plato od hale do Ulice Miloša Obrenovića. Marić navodi da se očekuje u narednih mesec dana dobijanje upotrebne dozvole za sportske hale u Krčagovu i u osnovnoj školi u Sevojnu kao i za dečiji vrtić „Maslačak“ u Sevojnu.

Po rečima Miloja Marića, ove godine je za rad Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj u gradskom budžetu planirano oko 1,3 milijarde što je za oko 200 miliona dinara manje nego prošle godine.

-To je planirano, ali ćemo videti, s obzirom na epidemiološku situaciju, kakvo će biti izvršenje gradskog, a samim tim i našeg budžeta. Prošle godine ostvarenje budžeta naše uprave bilo je oko 92 odsto kako je bilo i predviđeno bez obzira na pandemiju – navodi Marić.

Po rečima Miloja Marića, iz budžeta Uprave, za izradu planske i projektne dokumentacije opredeljeno je 20 miliona dinara, za projektnu dokumentaciju Zdravstveni centar 50 miliona, za projekte rekonstrukcije energetske efikasnosti u osnovnim školama i javnim objektima 40 miliona. Za izgradnju gasnih kotlarnica-Dom zdravlja i Centar za majku i dete 19 miliona, a za gasnu kotlarnicu za sportsku halu u Krčagovu četiri miliona dinara.

Tokom ove godine biće nastavljena izgradnja na kišnoj i fekalnoj kanalizaciji, pa je za izgradnju kišne kanalizacije u Ulici Ive Andrića planirano šest miliona dinara, za fekalni kolektor i prepumpnu stanicu u Turici 24, a za izgradnju fekalne kanalizacije na Beloj Zemlji 10 miliona dinara. Za izgradnju vodovodnih mreža u visokoj zoni, pre svega po seoskim mesnim zajednicama, opredeljeno je oko 30 miliona dinara.

Sredstva su planirana za projekat rekonstrukcije Starog grada i mosta na vidikovcu opredeljeno je 35,6 miliona, za infrastrukturno opremanje lokacija u industrijskim zonama 20 miliona, za Užički program partnerstva „Udružimo se“ 10 miliona. Opredeljena su sredstva za učešće Grada u projektima 10 miliona, za rekonstrukciju malog bazena na gradskoj plaži 20, za konkurs rekonstrukcije fasada pet, a za popravku i sanaciju sportskih terena tri miliona dinara.

Za održavanje grada, čišćenje i pranje ulica, ove godine opredeljeno je 60 miliona dinara, a za zelenilo 30 miliona. Za održavanje dečijih igrališta, parkova, gradske plaže i drugo kojima upravlja Javna ustanova „Veliki park“ opredeljeno je 16,5 miliona dinara. Sredstva su planirana i za održavanje pločnika, gelendera, stubića, ograda koje su na javnim površinama preko JP „Stana“. Opredeljena su i sredstva za popravku kišne kanalizacije, zatim za održavanje vodotokova drugog reda, ali i za utrošak vode na javnim česmama u iznosu od dva miliona. Voda na javnim česmama biće puštena početkom aprila, a treba reći da je već počeo da radi i lift na gradskoj plaži.

-Za održavanje ulica i puteva na području Grada Užica opredeljeno je 255 miliona dinara, a u okviru toga spada i nabavka i održavanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije. Za put prema Jelovoj Gori izdvojeno je milion, a za banovski put Ravni-Drežnik dva miliona, Vrutci-Krnda dva miliona, a za izgradnju gradske putne infrastrukture u Graskoj opštini Sevojno tri miliona dinara. Planirana su sredstva i za izgradnju pešačke staze kod Medicinske škole od sedam miliona dinara– navodi Marić i napominje da je za udruživanje sa sredstvima građana u mesnim zajednicama opredeljeno 84 miliona dinara. Biće nastavljena i rekonstrukcija i izgradnja novih autobuskih staljališata i izgradnja parking mesta.

Za održavanje javne rasvete planirano je 18 miliona dinara, kao i za troškove utroška električne energije od 50 miliona. Za Gradsku opštinu Sevojno predviđeno je pet miliona dinara za izgradnju javne rasvete. Planirano je i milion dinara za udruživanja sa građanima i to je već iskorišćeno, jer je raspisana javna nabavka za Jelovu Goru i Volujac.

Za program bezbednosti u saobraćaju opredeljeno je 24,5 miliona dinara, za gradski prevoz 155 miliona. Preko Uprave za infrastrukturu i razvoj planirana su i sredstva za subvencije javnim preduzećima i nefinansijskim organizacijama, pa je tako 90 miliona dinara opredeljeno za JU „Veliki park“ i pet miliona za Biznis inkubator. Za rad JP „Užice razvoj“ predviđeno je 61 milion dinara.

-Ovo su sredstva koja su planirana i očekujemo da ćemo ih imati na raspolaganju ukoliko se prihodi budu ostvarivali onako kako je predviđeno uprkos trenutnoj situaciji sa epidemijom koja se sporo smiruje. Treba istaći da su tokom ove godine planirani radovi na mnogim krucijalnim infrastrukturnim i objektima u ambijentalnom uređenju grada zašta su u gradskom budžetu izdvojena sredstva, a očekuju se i dodatna od ministarstava – zaključuje Marić.