Pocetna Društvo Akustična Sećanja jednog Mehanizma

Akustična Sećanja jednog Mehanizma

978
0
Podelite

Užički sastav Mehanizam objavio je drugi video singl “Sećanja”, sa njihovog albuma “Sunce našeg neba”

Krajem prošle godine, užički bend „Mehanizam“ na svom Youtube kanalu i društvenim mrežama predstavio je spot za pesmu „Praznina“. Već tada su najavili da planiraju da se ozbiljno posvete spotovima, jer oni sami pronalaze put do publike, posebno u vanrednim okolnostima u kojima živimo više od godinu dana. Od prvobitne ideje nisu odustali, a već sada razmišljaju ne samo o novim spotovima za album „Sunce našeg neba“, već i o novim pesmama koje polako nastaju.

foto: Atila Sabo

Okolnosti u kojima muzičari, ali i svi ostali rade u poslednjem periodu, doprinele su tome da se ovaj trenutak pokaže kao idealan za predstavljanje pesme sa prizvukom nostalgije.

-Ova pesma je malo drugačija od ostalih na albumu, jer je urađena u akustičnom aranžmanu. Mislili smo da je ovo dobar momenat za njeno predstavljanje, jer je naslov pesme „Sećanja“, pa mislimo da je nosi dobru poruku u kontekstu ovog vremena u kome živimo. Ona, zapravo nosi sećanja na neka lepša vremena koja jesu prošla, ali mi ih dozivamo da se vrate, kaže Ignjat Milićević.

Gost na pesmi koju su već predstavili publici na internetu je dugogodišnji prijatelj i muzičar sa kojim su članovi „Mehanizma“ često zajedno radili – Luka Jelisavčić.

-U ovom slučaju, Luka je svirao perkusije, ali je i snimao spot za pesmu. To je čovek sa kojim smo odrastali slušajući istu muziku, mi smo prijatelji, družimo se i on nam je bio prvi izbor za perkusije u pesmi „Sećanja“. Luka je velika podrška u svakom smislu – pomogao nam je u snimanju pesme i spota, generalno u ostvarenju ovog cilja, objašnjava Miloš Milićević.

foto: Atila Sabo

Pesma „Sećanja“ je snimljena kada i ceo album „Sunce našeg neba“, pre oko godinu dana, u studiju kod Miroslava Majkića- Bandara u Novom Sadu. Perkusije su snimljene naknadno, u Lukinom studiju, „Podrum“, a kod Miroslava su otišle na dalju obradu, objašnjavaju članovi „Mehanizma“.

Prethodni spot je sniman na Zlatiboru, na lokaciji koja se uklapala u ideju pesme, a koju su zajednički pronašli. Na sličan način, zajednički, prisetili su se i lokacija koje su u skladu sa porukom koju nosi njihov drugi singl.

-Miloš kao tekstopisac i ja smo razmišljali o nekim prošlim

foto: Atila Sabo

vremenima i posetili mesta našeg odrastanja. Zato ovaj video, kao i pesma, odišu energijom prošlosti i detinjstva. Verujemo da smo uspeli da to zabeležimo i prenesemo, jer su reakcije onih koji su pogledali video jako lepe, kaže Ignjat.

Već sada, dok promovišu pesme sa albuma „Sunce našeg neba“ rade i na novom materijalu i kako kažu, uvežbavaju neke nove pesme. Ipak prioritet je da postojeći album dobije svoje zvanično izdanje.

-Čekamo da vidimo u kom smeru će se stvari razvijati, da li će album izdati neka izdavačka kuća ili će sve ići na neki drugi način. Za to vreme, uveliko radimo na novoj muzici, kažu.

Još jednom potvrđuju da nisu promenili planove, da i dalje aktivno razmišljaju i o novim spotovima, koji su, u izmenjenim okolnostima jedini način za kontakt publike sa njihovom muzikom i siguran način da bend živi.