Pocetna Ekonomija Rešenja najverovatnije u junu

Rešenja najverovatnije u junu

715
0
Podelite

Rešenja za naplatu poreza na imovinu za ovu, 2021. godinu, građani Užica trebalo bi da očekuju tokom juna. Kako kažu u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u Gradskoj upravi u Užicu, visina poreza na imovinu u svim zonama i za ovu godinu ostaje približno na prošlogodišnjem nivou

Rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za ovu, 2021. godinu, građani Užica trebalo bi da očekuju tokom juna. Do tada je neophodno da prate dinamiku plaćanja po kvartalima da ne bi došli u situaciju da zbog kašnjenja uplata bude zaračunavana kamata. Kako kažu u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u Gradskoj upravi u Užicu, visina poreza na imovinu u svim zonama i za ovu godinu ostaje približno prošlogodišnjem iznosu. Odstupanja su vrlo mala bez obzira da li se radi o uvećanju ili umanjenju, odnosno, kako kažu u Odeljenju, drastičnih skokova neće biti.

-S obzirom na sve okolnosti, na nepovoljnu epidemiološku situaciju koja od prošle godine još uvek traje, naplata poreza na imovinu, sudeći po prvom kvartalu, i u procentualnom i u nominalnom delu je dobra i od građana, ali i od pravnih subjekata – ističe Zorica Ćosić, rukovodilac Odeljenja za lokalnu poresku administraciju. Tako se od početka godine zaključno sa 12. aprilom na ime poreza na imovinu fizičkih lica u gradski budžet slilo oko 35 miliona dinara, s tim što su u ovom iznosu osim redovnih uplata i rate reprograma, kao i stara dugovanja.

-Samo bih skrenula pažnju da je dobro da građani plaćaju porez po tromesečjima, jer ako se to ne poštuje dug je veći nego inače zbog kamate koja je utvrđena Zakonom o poreskom postupku i to je 11 posto na godišnjem nivou. Opet, oni koji su u reprogramu potrebno je da vode računa o plaćanju rata reprograma koje dospevaju poslednjeg dana u mesecu, ali je potrebno da obrate pažnju da je potrebno da tada plate i referentnu kamatu od jedan posto koju je potrebno da obračunaju jer ne postoji u rešenju. Često se desi da ljudi to previde i onda se nađu u problemu zbog tog dela obaveze. Istovremeno, oni koji su u reprogramu potrebno je da redovno izmiruju i tekuće obaveze koje dospevaju kvartalno – pojašnjava Zorica Ćosić.

Pravna lica, takođe, revnosna su u plaćanju ovog poreza, pa je od početka godine do 12. aprila u gradski budžet uplaćeno oko 33,5 miliona dinara. Proces naplate i naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, na prošlogodišnjem je nivou.

-Jedino je mali procenat naplate naknade za korišćenje prostora na javnoj površini, a tiče se ugostitelja koji su zbog epidemiološke situacije u teškom položaju jer nisu, a i još uvek ne mogu da rade normalno. Rešenja koja su dobili za prošlu godinu za zauzeće javne površine, tkV. bašte, nismo imali zakonskih osnova da menjamo. Međutim, za ovu, 2021. godinu, za ugostitelje koji imaju bašte na javnim površinama uradićemo obračun naknade za samo sedam meseci, odnosno, iznos će biti manji za 42 odsto – kaže Zorica Ćosić.