Pocetna Društvo Nema vegetacije – nema štete

Nema vegetacije – nema štete

1072
0
Podelite

Malinjaci u užičkom kraju koji su na većoj nadmorskoj visini i u kojima je kasnije krenula vegetacija bili su zaštićeni od izmrzavanja letorasta usled pada temperature i naglog kolebanja vremena.

-Zasadi maline u našem kraju nisu intenzivno krenuli usled ovakvih vremenskih prilika i u njima nema velikog vegetativnog prirasta, tako da ozbiljnije štete nisu mogle nastati usled kolebanja temeperature – sunčani dani, niske temperature i sneg – kaže Andrija Radulović iz Poljoprivredne stručne službe Užice (PSSS Užice) i dodaje da više od polovine zasada u užičkom kraju malina nije ni krenula sa listićima.

On dodaje da su svi malinjaci koji su zazimili i tokom zime ispoljili određene slabosti dočekali proleće, delimično sasušeni ili oštećeni, za razliku od malinjaka u koje je uložena dobra agrotehnika i koji su zdravi posle zime.

Radulović navodi da  vremenska kolebanja, sunčani dani, niske temperature, kiše, sneg nisu mnogo uticali na malinu jer su se desila u vreme  početka vegetacije u našem kraju i podseća da je snežni pokrivač i izolator.

Neizvesnost u budućnosti može biti u mesecu maju kad prirast rodnih grančica bude intenzivan i kada budu dostigli 10 centimetara bočnog letorasta. U tom slučaju kada se dese ozbiljniji vremenski poremećaji – niske temperature i sneg, i dogodi odlamanje bočnih grančica pod teretom snega, kasnije bolesti i tada  može biti štete.

-Praktično tokom ovih kolebanja samo je kretanje sokova bilo u stablima maline, a temperatura nije bila toliko niska, recimo minus deset ili dvanaest tako da je mogla oštetiti sama stabla  –  dodaje Radulović o kaže “ako je štete i bilo bilo je u malinjacima na južnim zasadima, gde su slabije štićeni i kod kojih nije primenjena agrotehnika”.

Ovaj stručnjak kaže da svaki malinar može proveriti stanje svoga zasada. Malim zasecanjem stabla maline vidi se da li je ono izmrzlo ili nije, odnosno da li je suvo ili zeleno.

-Ako je pupoljak živ i zelen krenuće i neće biti problema. Ako je pupoljak već suv, stablo suvo, znači da od tog stabla ubuduće nema ništa – kaže ovaj stručnjak.