Pocetna Društvo „In wires“ na pragu dvadesetih

„In wires“ na pragu dvadesetih

1109
0
Podelite

Prvi festival je održan u holu Narodnog pozorišta, čitalištu Narodne biblioteke, a muzički deo programa, u nekadašnjem Omladinskom klubu „Rupa“

Udruženje ljubitelja bluza i roka “Glas iskustva” iz Užica, nedavno je pozvalo bendove iz Užica i okoline, da ukoliko žele da nastupe na 20. Međunarodnom bluz i rok festivalu “In wires” koji se održava u oktobru, pošalju svoje prijave i snimke do juna.
Posle dve decenije postojanja, malo je onih koji nisu čuli za festival koji primarno promoviše kvalitetnu muziku, ali za dva dana – koliko najmanje traje, značajan prostor daje i drugim vrstama umetnosti, koje su u skladu sa bluz i rok kulturom. Zato su posetioci do sada imi priliku da pogledaju mnoge izložbe slika, fotografija, organizovane su muzičke radionice, promocije knjiga i cd izdanja, razni performansi… U okviru pratećeg programa festivala tribine su održavali poznati muzički kritičari i novinari Žikica Simić, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Zoran Panović i Bane Lokner, izlagali su slikari Saša Stojanović i drugi, svoje knjige su promovisali Dejan Cukić, Damir Malešev, Živko Ivković, Žikica Simić, Mihailo Pantić, Ivan Blagojević, Tibor Nađ…

Organizatori napominju da su na „In wires“ festivalu do sada nastupale sve aktuelne bluz grupe iz Srbije, između ostalog Raw Hide, Di Luna Blues Band, Pera Joe Blues Band, Point Blank, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, The Gamblers, Blues Tone, Loup Garou, Maja Brukner & Co., ali i velika rok imena, kao što su Deca Loših Muzičara, Električni orgazam, Night Shift, Dejan Cukić…

Među ovim imenima su i vrhunske evropske i američke bluz grupe: Jefferson Starship – SAD, Big Brother & The Holding Company – SAD, Gregg Wright – SAD, Joshua Blue – Velika Britanija, Little G. Weevil Band – Mađarska, St. Johnny Band – Republika Češka, Sonny And His Wild Cows – Mađarska, Blues Wire – Grčka, El Kachon – Slovenija, Nick and The Backbone – Grčka, Ed Phillips and the Memphis Patrol – Mađarska, Bernard Allison – SAD, Prismojeni profesori bluza – Slovenija…
Sva nabrojana imena potvrđuju veličinu „In wires“ festivala, ali ono što se iz njih ne vidi možda je njegova najznačajnija uloga – značajan uticaj na decentralizaciju kulture koja je svima podjednako potrebna, ali i pružanje većih mogućnosti stvaraocima i publici u regionu. To su vrednosti koje ovaj Festival čine drugačijim od drugih.

Organizatori su ponosni zbog nastupa koji su na Festivalu imali mnogi bendovi iz Užica i okoline- Fenix, The Highlanders, Rare Blues, Smiler, Moondance, Focal Point, Horizont, Rok Almanah, Korozija, Lude žene, Arhivska zabava, Black Cat Bone, Barakude, Magla, Rocket House, Đorđe Vasić, Ispitni rok, NO COD, Teorija zavere, Hadži prodane duše, Puls Herca. Ističu i da su u okviru programa koji se realizuju već skoro dve decenije, svoje radove izlagali i vizuelni umetnici iz Užica: Vojislav Stanojčić, Radovan Marinković – Šjor, Miloš Lišanin – Pifki, Sreten Tanasković i Igor Jašić. Predavanja o tehnologiji su imali Branislav Prljević i Rade Petrović. U skladu sa porukom koju organizatori žele da prenesu – uspostavljena je i saradnja sa srednjom Umetničkom školom iz Užica.

Ovakvi poduhvati traže podršku, a iz Udruženja „Glas iskustva“ kažu da su od prvog festivala, koji je bio 2002. godine, svaki put imali podršku Grada Užica. Prvi festival je održan u holu Narodnog pozorišta, čitalištu Narodne biblioteke, a muzički deo programa, u nekadašnjem Omladinskom klubu „Rupa“. Drugi je održan u klubu „Mojo“ a muzički deo programa u restoranu Plaža. Treći i četvrti festival je održan u bašti Doma JNA. Peti je održan u Sportskoj hali. Šesti festival je održan u restoranu Hotela „Palas“. Sedmi, osmi i deveti su održani (muzički deo programa) u Klubu „208“ na Plaži a prateći deo na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Deseti festival je održan na platou ispred Stare hdrocentrale „Pod gradom“ i u klubu „If“ a prateći program je bio u bioskopu „Art“ i na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Od jedanaestog festivala sve programske aktivnosti su se dešavale u Gradskom kulturnom centru, sa kojim i danas, Udruženje ima odličnu saradnju.
Ministarstvo kulture RS je takođe prepoznalo važnost postojanja jednog ovakvog festivala, i pet godina ga je sporadično, finansijski podržavalo.

Ambasada SAD u Beogradu je devet godina podržavala ovaj festival a 2012. i 2013. godine su nastupile i dve legendarne grupe: Big Brother and the Holding Company & Jefferson Starship iz San Franciska, SAD, čiji nastupi su u tom trenutku bili najveći kulturni događaj u Srbiji. Evidencija organizatora festivala kaže da je njihove nastupe propratilo preko 1000 posetilaca, a bilo je akreditovano 20 novinara i fotoreportera iz Srbije i okruženja.
Ove godine, 20. Festival se održava 21, 22. i 23. oktobra.