Pocetna Društvo Nedelja Crvenog krsta – Nezaustavljivi

Nedelja Crvenog krsta – Nezaustavljivi

616
0
Podelite

Svetski dan Crvenog krsta 8.maj i ”Nedelja Crvenog krsta” biće obeleženi nizom aktivnosti  od 8.do 15.maja,  ove godine sa temom koju je opredelila Međunarodna Federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je „Unstoppable – Nezaustavljivi“

Ovom temom i glavnim sloganom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta želimo da proširimo razumevanje javnosti prema Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, naglašavajući raznolikost našeg rada i univerzalnost našeg pristupa, saopšteno je iz Crvenog krsta. Ovaj slogan je potvrđen u praksi tokom prošle i ove godine tokom pandemije CORONA virusa kada su sva nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pokazala da su sposobna da se brzo prilagode novim okolnostima i da svoje programe i aktivnosti brzo organizuju na potpuno novi način i pruže pomoć najugroženijim građanima, ljudima koji su zbog pojave nove krize bili i jesu dodatno ugroženi a pre svega marginalizovanim grupama koje su inače i pre pandemije bili ugroženi svojim statusom.

Crveni krst Srbije ima više od 40.000 volontera i preko 724 zaposlenih u 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, 5 gradskih organizacija i 2 pokrajinske organizacije.

Crveni krst Užice se izdvaja sa brojem aktivnih volontera obučenih da odgovore na svaki izazov, lako se prilagode novonastaloj situaciji i rešavanju problema. To se najbolje potvrdilo 2020.godine pojavom virusa COVID -19, odnosno policijskog časa i zatvaranja naših sugrađana starijih od 65 godina. Reakcija Crvenog krsta Užica je bila na zavidnom nivou, cela struktura zaposlenih i volonteri su se jako brzo prilagodili novonastaloj situaciji i angažovali oko pomoći svima onima kojima je bila potrebna.Tako se nastavilo i 2021.godine kada je počela imunizacija naših sugrađana.

Tokom “Nedelje Crvenog krsta” predviđen je niz aktivnosti.  U ponedeljak, 10.maja planirana je akcija dobrovoljnog davanja krvi od 11 do 16 časova u dvorištu Crvenog krsta Užice. Akcija se organizuje povodom 11.maja, Nacionalnog dana dobrovoljnog davanja krvi.

U utorak, 11.maja najavljena je poseta Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije užičkom Crvenom krstu uz prezentaciju obuke iz prve pomoći i montiranja sedišta za bebe. Planirano je i prikazivanje edukativnog igranog filma „Na pravom putu“ čija je tema bezbednost dece u saobraćaju.

Tradicionalna akcija Crvenog krsta „Paket za novorođenu bebu“, odnosno, podela paketa bebama rođenim u Nedelji Crvenog krsta od 8. do 15.maja, planirana je za 12. maj, dok će dan kasnije biti održana  obuka iz prve pomoći i podela sedišta za bebe.

Snaga ove oganizacije su ljudi, obučeni mladi volonteri željni rada,dokazivanja. To su budući lideri koji poštujući principe Crvenog krsta na najbolji način promovišu svoj grad, navode iz užičkog Crvenog krsta.