Pocetna Društvo Užice: Šta znači biti eGrađanin?

Užice: Šta znači biti eGrađanin?

1253
0
Podelite

Građani Užica mogu da se, u prostorijama Gradske uprave Užice, u kancelariji br 12 – Jedinstveno upravno mesto, obrate za pomoć prilikom kreiranja dvofaktorske autentikacije, koja za prijavljivanje ne koristi sertifkat.

Kako se navodi na sajtu Grada Užica, eGrađanin može da pristupa Portalu eUprava na bezbedan i pouzdan način i može da potvrdi svoj identitet u digitalnom svetu pomoću mobilnog telefona (tzv. dvofaktorska autentikacija). Građani dobijaju od službenika odštampane parametre i pomoć za pokretanje aplikacije na mobilnom telefonu (Consent ID). Prilikom prijavljivanja na Portal eUprave građanima je dovoljno da ukucaju korisničko ime, nakon čega će im na mobilni telefon stići zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu.

Kreiranjem naloga, ili posedovanjem el. sertifikata i čitača, po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (matične knjige rođenih i venčanih), Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda. Ovo znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke. Takođe je omugućen uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave Republike Srbije.