Pocetna Društvo Doprinos studenata unapređenju turizma

Doprinos studenata unapređenju turizma

1240
0
Podelite

Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Užice organizovana je panel diskusija na temu „Doprinos studenata turizma unapređenju turističke ponude Zlatiborskog i Moravičkog okruga“. Cilj ovog panela je promocija studijskog programa i povezivanje smera turizam sa potrebama privrede. Studenti su na prezentaciji predstavili manje poznate turističke potencijale ukazujući na njihov značaj ne samo u Gradu Užicu nego i u opštinama Zlatiborskog okruga.

-Mi smo prepoznali „zaboravljene“ vrednosti o kojima smo govorili poput Crkve Svetog Ahilija u Arilju, zatim kako unaprediti posećenost Tare i Golije, ali da aerodrom Ponikve može biti pored saobraćaja u funkciji i za ekstremne sportove-navela je Slađana Mirković, studentinja.

Darija Pašović, studentkinja iz Nove Varoši rekla je da su predstavili i Zlatar, kao i gastronomiju koja je važan segment turističke ponude.

-Sa panela bih posebno izdvojila i priču o vojvodi Petru Bojoviću koji je rođen na Zlataru, a spomenik mu se nalazi u Novoj Varoši. Tako da i njegov životni put može značajan za turiste.-
Studentinje su govorile i o industrijskom turizmu, ali i o unapređenju postojećih destinacija radi što veće posećenosti Bajine Bašte, Arilja i drugih opština.

Studijski program turizam pruža mogućnost studentima za širok spektar zanimanja za potrebe Zlatiborskog okruga.

-Prva generacija studenata upisana je 2004.godine a pet godina kasnije sa akreditacijom počele su trogodišnje studije. Od 2014.godine akreditovane su i specijalističke studije i to na dva studijska programa menadžment turističkih destinacija i eko turizam. Prošle godine su akreditovane i master stukovne studije i upisali studente na menadžment u turizmu. Ove godine biće upisano 55 studenata na osnovne i 15 na master strukovne studije-istakla je dr Ljiljana Trumbulović, rukovodilac odseka Užice Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

-Ovaj deo Srbije je izuzetno turistički atraktivan i ako želi dalje da napreduje i da bude konkurentan u odnosu na druge destinacije to nije moguće ako nema stručne kadrove. Mi imamo studente na osnovnim i master studijama i s obzirom da predavači imaju iskustva iz privrede onda možemo da im prenesemo ne samo teorijska znanja nego i šta je aktuelno na savremenom međunarodnom turističkom tržištu-istakao je dr Radomir Stojanović, profesor strukovnih studija Akademije Zapadna Srbija odsek Užice.

On je dodao da je veoma važno da studenti kada završe budu prepoznati od poslodavaca da odmah mogu da se prihvate složenijih poslova u turizmu. Posebno zanimljivo na ovom panelu je što su studenti prepoznali sadržaje koji nisu dovoljno turistički valorizovani. Jer mi ih i učimo da kritički razmišljaju da budu inovativni i kreativni jer će u budućnosti oni nositi turističku ponudu Srbije.

Turistička organizacija Užice podržava ovaj studijski program jer su novi trendovi u ovoj oblasti, a domaći i strani turisti su zahtevni tako da se mora voditi računa o svakom segmentu, rekla je Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

-Sve ovo doprinosi razvoju kadrova u oblasti turizma, a stručnu praksu studenti realizuju već duži niz godina na terenu. Saradnja Akademije i Turističke organizacije odvija se na konkretnim poslovima tako da je i ovo još jedan korak na unapređenju zajedničkog rada-zaključila je Arsić.

I u narednom periodu Akademija će nastaviti sa organizovanjem promocija studijskih programa uz konkretan doprinos studenata u različitim oblastima.