Pocetna Kultura Večeras počinje 25. Jugoslovenski pozorišni festival

Večeras počinje 25. Jugoslovenski pozorišni festival

934
0
Podelite

Jubilarni, 25. Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, koji nije održan u ustaljenom terminu, u prvoj sedmici novembra prošle godine zbog pandemije virusa korona,  počinje večeras pod sloganom „Vreme straha i podviga“. Predstave će biti izvedene uz striktno poštovanje važećih epidemijskih mera, što podrazumeva da će u dvorani biti najviše 150 gledalaca, što je čak nešto manje od četvrine kapaciteta užičke pozorišne sale.

JPF će večeras otvoriti predstava „Čitač“ po motivima romana Bernharda Šlinka, dramaturg je Fedor Šili, reditelj Boris Liješević, a urađena je koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije Beograd. U subotu će nastupiti Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom „O medvjedima i ljudima“ koja je autorski projekat reditelja Saše Anočića.

U nedelju neće biti predstave, a ponedeljak, 7. jun, rezervisan je za predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, „Putujuće pozorište Šopalović“, Ljubomira Simovića, a u režiji Jagoša Markovića. U utorak će nastupiti Narodno pozorište Subotica sa predstavom „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića, dok će festival zatvoriti u sredu predstava „Upotreba čoveka“ za koju je po motivima romana Aleksandra Tišme uradio Fedor Šili, a režirao Boris Liješević, u koprodukciji Novog tvrđava teatra Novi Sad, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz, Grad teatra Budva i East West Centar Sarajevo. Ova predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESKO, UNICEF i UNDP.

Žiri 25. JPF- a umesto uobičajenih pet članova, imaće tri. Predsednik je profesor emeritus Svetozar Rapajić, a članovi Dragana Varagić i Janko Ljumović. Žiri će kao i ranijih godina dodeliti devet nagrada, Ardaliona. Publika će, takođe, kao do sada glasanjem odabrati najbolju.

Festival, za koji je Grad Užice izdvojio 3,5, a Ministarstvo za kulturu i informisanje 2,7 miliona dinara, biće realizovan u skromnijem obimu. U takmičarskoj selekciji biće izvedeno pet, umesto sedam predstava koliko je predviđeno po propozicijama, a od pratećih programa, planirana je samo tradicionalna izložba fotografija užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića pred početak festivala u holu Narodnog pozorišta.