Pocetna Kultura “Čitač” nabolja predstava 25. JPF

“Čitač” nabolja predstava 25. JPF

760
0
Podelite

Nagrada Ardalion za najbolju predastavu, na 25.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu dodeljena je predstavi “Čitač” u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd, nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. U obrazloženju žirija, koji su činili profesor emeritus Svetozar Rapajić, reditelj – predsednik žirija i članovi  Dragana Varagić, glumica i Janko Ljumović, producent, predstava temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.

Ardalion za najbolju režiju pripao je Borisu Liješeviću za režiju predstava „Čitač“ i „Upotreba čoveka“. U ovim predstavama reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom.

Mirjani Karanović dodeljen je Ardalion za najbolju žensku ulogu, za ulogu Hane Šmic u predstavi „Čitač“ “ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Ona je probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti, navodi se u odluci žirija.

Najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem festivalu ostvario je, prema mišljenju žirija Marko Grabež. Njemu je dodeljen Ardalion za ulogu Mihaela Berga, takođe u predstavi „Čitač“ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. On glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima.

Nagrada Ardalion za nabolju scenografiju  dobio je Željko Piškorić za predstavu „Upotreba čoveka”  prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Jednostavnim rešenjima ostvarila je mnogoznačnost scenskog prostora i simbolički i poetski obogatila predstavu.

Marina Sremac uradila je najbolje kostime  na festivalu za predstavu „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Izuzetnim osećajem za kolorit i detalj, ona je sivu istorijsku epohu učinila vizuelno bogatom i funkcionalno označila pojedinačne sudbine brojnih likova.

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu pripala je Sanji Marković za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ po drami Ljubomira Simovića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Jagoša Markovića. Njena Simka je ostvarena na inovativan način koji je otkrio nove slojeve tumačenja toga lika.

Nagrada Aradalion za najboljeg mladog glumca i Nagrada “Politike” “Avdo Mujčinović” dodeljena je Aljoši Đidiću za ulogu u predstavi „Upotreba čoveka” prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, on se uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio.

Specijalna nagrada Ardalion ove godine dodljena je autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića u režiji Veljka Mićunovića. Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru, koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme.

Kako je saopšteno sve odluke o nagradama donete su većinom glasova.