Pocetna Društvo Stapari: Dezinfekcija vode i rad hlorinatora za 20 dana 

Stapari: Dezinfekcija vode i rad hlorinatora za 20 dana 

1217
0
Podelite

Gradski većnik za mesne zajednice Vladimir Sinđelić navodi da se početak rada hlorinatora (uređaja za dezinfekciju vode) na lokalnom vodovodu u Staparimu očekuje za dvadesetak dana.

-Obezbeđene su tri ponude koje su dostavljene Savetu mesne zajednice koji gazduje vodovodom. Isporuka i ugradnja od dostavljanja ponude je 20 dana, ali ćemo posle odluke ubrzati proces. U pitanju su dva uređeja, faktički pumpe koje doziraju hlor u vodu ukupne vrednosti 330.000 dinara – navodi Sinđelić.

On kaže da je Mesna zajednica Stapari izašla iz blokade (dug od 4,5 miliona dinara za vodu Vojsci Srbije posle prenosa vodovoda na Grad Užice)   prošle godine u decembru zahvaljujući naplati računa za vodu tako da je sada u plusu i ima sredstava na računu.   Navodi da je rešenjem sanitarnog inspektora naloženo  ispiranje mreže hlorom što će biti učinjeno kao i  obavljeni radovi na dovodu struje za rad pumpi i postavljanje odvodnih cevi od objekta Ćosića vrelo.

Rešenjem sanitarne inspekcije od 24. juna ove godine zabranjeno je korišćenje vode za piće sa lokalnog vodovoda kojim gazduje Mesna zajednica Stapari i sa koga se vodom snabdeva oko 450 domaćinstava Stapara, Bioske i Ponikava. Korišćenje vode dozvoljeno je samo za sanitarno – higijenske potrebe zato što su u njoj pronađene bakterije. Za uzorkovanje i kontrolu vode bila je nadležna mesna zajednica.

U obaveštenju MZ Stapari  od 29. juna navodi se da će do uspostavljanja ispravnosti vode za piće snabdevanje meštana obavljati iz cisterni po rasporedu za koji je zadužena mesna zajednica.

Većnik Sinđelić dodaje da je na sastanku sa gradonačelnicom Užica predloženo da se posle donošenja neophodnih projektnih dokumenata,  upravljanje vodovodom u Staparima prenese na užički “Vodovod” što bi trebalo da se dogodi tokom jeseni.  Na ovaj način obezbedilo bi se upravljanje vodovodom poput onog u Potočanju i obezbedila higijenski ispravna voda za piće tokom 365 dana u godini.