Pocetna Društvo TIN DESIGN: Od fudbala do proizvođača reklama

TIN DESIGN: Od fudbala do proizvođača reklama

1193
0
Podelite
-Izrada svake reklame zahteva poseban pristup i svaka je izazov za našu kreativnost. U ovom poslu bukvalno nemate dva ista dana, sve je novo i drugačije. Zato mi se ovaj posao toliko i dopada. Evo sada radimo 3D reklamu za hotel „Kvin“ na Zlatiboru i to su ogromna slova, po metar i po, dve krune, sa frontova ide pet zvezdica. Sve su to novi izazovi– kaže Totović i navodi da su trenutno 3D reklame izuzetno popularne. Njihova izrada više nije ni skupa kao pre nekoliko godina. Sadašnju cenu, koja se kreće od 500 do pet hiljada evra, pojeftinila je dosta nova tehnologija. Doduše i danas se pleksiglas savija ručno, ali mnogo toga se odradi na CNC i laserskim mašinama.

Težio sam da sve sam uradim, od sirovine do krajnjeg proizvoda, da ne zavisim ni od koga i da imam sve mašine za takvu proizvodnju. To sam i postigao, kaže za „Vesti“ Darko Totović, vlasnik zanatske radionice Tin Design koja se bavi proizvodnjom svih vrsta reklama

Užičanin Darko Totović fudbal je trenirao skoro petnaest godina, bio je golman u „Slobodi“, zatim u beogradskom „Sinđeliću“. Posle gimnazije završava Višu trenersku školu, dobija odgovarajuće licence, a onda kreće u sasvim drugom smeru i 2003. godine u svojoj zanatskoj radionici počinje da se bavi privatnim poslom o kome ništa nije znao, da bi danas potpuno ovladao njime. Firma je rasla i razvijala se i Tin Design sada od početka do kraja napravi svaku 3D svetleću reklamu od pleksiglasa ili reklamu direktnim štampanjem na foliji i montira je. Ako već postoji idejno rešenje onda je lakše, ako ne, Tin Design radi i dizajn i klijent dobije komletnu reklamu.

Prvu mašinu za lasersko sečenje Totović je kupio 2007. godine na kredit, a sada Tin Design raspolaže mašinama čija je vrednost do trideset puta veća u odnosu na početak. Najnovija je kupljena u martu ove godine bez kredita i glavna je za štampu reklama na foliji, više nije u zakupljenom, već u svom prostoru od oko 90 kvadrata. U početku je mesečno štampano oko 300 kvadrata folije, a sada je proizvodnja povećana četiri puta.

-Moja firma je i danas zanatska radnja, jer se mi zaista i bavimo zanatom, proizvodnjom svih vrsta reklama. Pravimo sve što može da se napravi od 3D reklama od pleksiglasa i direktnom štampom na foliji koju možemo da postavimo na bilo koji materijal bilo kojih dimenzija – objašnjava Totović i navodi da je proizvodnja 3D reklama od pleksiglasa koji se ručno savija, počela pre četiri pet godina i tada se radilo do dve ovakve reklame u toku godine, a sada dve mesečno. Kvalitetna sirovina, pleksiglas u bojama, folije, boje, rasveta, a Tin Design isključivo koristi led rasvetu, može bez problema da se nabavi od dobavljača u Srbiji.

-Ovaj posao sam sam naučio. Nikakve veze nisam imao sa dizajnom, a računar sam prvi put uključio kada sam kupio prvu mašinu. Kroz stalni rad upoznaje mašine i materijale. Važno je da imate volju i želju da što više saznate. Te mašine sam rasklapao i odlično sad znam kako funkcionišu iako nisam iz te branše. Mene to interesuje. Ipak, ono što je najvažnije, svega ovoga ne bi bilo da nisam dobijao dodatnu snagu, energiju i stimulisans kroz nesebičnu podršku moje porodice koja i danas traje– kaže Totović.

-Težio sam da sve sam uradim, od sirovine do krajnjeg proizvoda, da ne zavisim ni od koga i da imam sve mašine za takvu proizvodnju. To sam postigao pre pet godina – kaže Totović.
Totovićev Tin Design ima klijente širom Srbije, stidljivo i oprezno je iskoračio i van zemlje radeći reklame za klijente u Austriji i Belgiji. U samom Užicu, na svakom koraku mogu se videti reklame koje su nastale u radionici Tin Design-a, kao što je „Perla“, „Kadinjača“, Pekara „Starčević“, „Auto ventil“ i brojne druge, ali i na Tari, Zlatiboru, Bajinoj Bašti, Beogradu, Vršcu, Obrenovcu i tako dalje.

-Posla imamo, zadovoljni smo. Klijenti me sami nađu iako nemamo sajt, nigde se ne oglašavamo, a reklamu na našu radionicu stavili smo tek pre nekoliko meseci. Posao dobijamo samo preporukom onih za koje smo radili – navodi Totović i ističe da je njegov najvažniji princip u radu poštovanje rokova isporuke i kvalitet proizvoda.

-Mogao bih da prihvatim više posla, ali šta mi vredi od toga ako ću da kasnim u isporukama. Najvažnije mi je i da ispratim ceo proces proizvodnje reklame od početka do kraja. Ako je veći obim posla onada je nemoguće da radim na taj način – kaže Totović koji je u početku do pre pet godina radio sasvim sam, a onda kada se počeo posao širiti, zaposlio je jednog radnika i pre izvesnog vremena još jednog.

Tokom epidemije virusa korona, prvih nekoliko meseci, posao je malo stao, ali sve se sada polako vratilo u normalu i kao i ranije, konstantno ima zahteva klijenata. Na početku epidemije kada je trebalo primenjivati zaštitne mere od širenja infekcije i kada je mnogo toga nedostajalo, Totović se sa grupom Užičana uključio u izradu vizira za Zdravstveni centar Užice i Crveni krst. Da bi odradio svoj deo posla u ovoj akciji pomogli su mu Rolo Time Sevojno, ROLUX, Zlatibor, „Čumićevo sokače“ Zlatibor, Auto servis „Knežević“ i Rolomont Zlatibor. Zato je Tin Design bio među onima kojima je povodom Dana grada Užica, 9. oktobra, prošle godine, dodeljena Zahvalnica za „dela dobrote, humanosti i ljubav u vreme epidemije covid-19“. Da bi očuvao radionicu i otklonio poteškoće koje je u tom prvom naletu epidemija izazvala, Totović je koristio deo mera podrške Vlade Srbije privredi, kroz isplatu minimalne zarade. Kaže, to mu je mnogo značilo i bilo je dovoljno da povrati samopuzdanje.

-U tom periodu posao nam je, gledajući finansijski efekat, bio umanjen tri puta. Međutim, posle nekoliko meseci, polako se sve vratilo u normalnije tokove – kaže Totović.

-Cilj mi je da održim postojeći obim proizvodnje, redovnost u isporuci i kvalitet i ništa više. Ovo je zdrava firma, bez kredita, bez dugovanja, svaki dobavljač je isplaćen na vreme. Smatram da je to i jedini način poslovanja bez obzira da li se radi o malom ili velikom preduzeću. Najlakše je zadužiti se, a šta posle? Sigurno neću širiti obim proizvodnje, jer ne može to da se isprati, a s druge strane, hoću i da živim. Imam dve kćerke Nevenu i Isidoru i ne znam da li će one to nastaviti ili ćemo zajedno raditi. U svakom slučaju, obe će otići na studije, pa ćemo videti – zaključuje Darko Totović.