Pocetna Društvo Zadovoljavajući prinosi i cena borovnice

Zadovoljavajući prinosi i cena borovnice

742
0
Podelite

Na početku berbe polovinom juna otkupna cena borovnice u užičkom kraju  bila je 610 dinara, na sredini 510 dinara, dok se trenutno otkupljuje po ceni od 410-440 dinara.  Za razliku od maline gde je evidentan pad od 40 odsto prinosi borovnice su na nivou ranijih godina.

-Prinosi su zadovoljavajući i na nivou prošle godine. Zavisno od starosti zasada u našem kraju prinosi se kreću od nekoliko do 10 tona po hektaru. Mnogo toga zavisi od postavke zasada i logistike, da li zasad ima protivgradnu mrežu i mrežu za senčenje, kakav mu je sistem za navodnjavanje, uložena agrotehnika, rezidba i drugo – navodi Andrija Radulović, stručnjak za voćarstvo PSSS Užice. Radulović ističe rezidbu koja ukoliko nije stručno urađena uzrokuje sitnije plodove, a samim tim i nižu cenu borovnice.

On dodaje da na vreme sazrevanja mnogo utiče na cenu borovnice i da su se kretale od 6 evra u ranim fazama berbe do 4 evra u završnim fazama.

– Protekli toplotni talas manje je štetio borovnicu i uticao na prinose i kvalitet nego u sluačju maline. Zasadi borovnice su jako intenzivni, opremljeni sistemom protivgradne mreže, a sistem za senčenje smanjuje temperaturu pod mrežom za 4-5 i više stepeni u zavisnosti ekspozicije parcele – objašnjava Radulović.

Na nižim nadmorskim visinama berba je u užičkom kraju već završena, a u višim trajaće još izvesno vreme. Najvećim deo otkupljene borovnice iz užičkog kraja izvozi se u zemlje EU i Rusiju.