Pocetna Sport Užičanin Lazar Kostić predvodi reprezentaciju

Užičanin Lazar Kostić predvodi reprezentaciju

2028
0
Podelite

Protekle nedelje u Užicu, u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Laškom, u Sloveniji, od 1. do 8. avgusta, boravila je juniorska bilijarska reprezentacija Srbije. Četvoročlana ekipa, koju čine kapiten, Užičanin Lazar Kostić (15), Novosađanin Luka Bugarski (13), Čačanin Milenko Madžarević (17) i Dušan Bračika (17) iz Sombora, obavila je u Užicu deo priprema, pod stručnim nadzorom Ljubiše Vraneševića, predsednika Sportskog bilijar kluba „Mase“ iz Užica, i Andreje Klasovića, reprezentativca Srbije u seniorskoj konkurenciji

Pripreme u Užicu obavljene su u prostorijama Sportskog bilijar kluba „Mase“, na terenima u Velikom parku i na Gradskom bazenu. Uz taktički deo priprema i rešavanje brojnih problemskih situacija, značajna pažnja posvećena je kondicionim treninzima, čiji je značaj istakao Vranešević:

-Bilijar jeste prvenstveno misaona igra. To, uostalom, najbolje potvrđuju reči Nikole Tesle da je bilijar najsuptilnija igra ’perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečjeg uma i telesne motorike’. Bilijar je, međutim, i psihološka igra koja zahteva zdrav sportski život i izuzetnu fizički kondiciju. Zbog toga smo značajnu pažnju posvetili i ovom delu priprema. Grad Užice nam je izašao u susret i pružio veliku pomoć i podršku, te je plan priprema u našem gradu u celosti realizovan.

Plan priprema juniorske reprezentacije osmislila je Srpska bilijar asocijacija na čelu sa Pavlom Klanščekom, koji je, došavši pre tri godine na mesto predsednika Asocijacije, uložio veoma velike napore da ovaj sport oslobodi brojnih stereotipa i da potvrdi da ovo jeste sport kulture, u kome se gleda i ponašanje za stolom i oko stola, dok se čeka da protivnik odigra, u kome se poštovanje protivnika pokazuje na nekoliko načina, a specifična sportska kultura podrazumeva i adekvatno oblačenje, takozvani dres-kod.

-U pripreme naših juniora uložena je ogromna energija i mnogo ljubavi i odricanja. Veliku podršku pružili su nam Opština Krupanj, Grad Užice i Sportski savez Čačka. Održani su, takođe, i donatorski turniri u deset sportskih bilijar klubova u zemlji. Mnogi pojedinci su shvatili da je reč o dobroj, zdravoj priči, da su u pitanju deca koja su svojim ponašanjem i kulturom primeri kakav jedan sportista treba da bude. Ozbiljno i istrajno su radili, svesni da ih čeka naporan period. Potpisali smo ugovor sa Svetskom anti-doping agencijom (WADA), tako da strogo vodimo računa o svakom segmentu njihovih priprema. Budući da je pandemijska situacija i dalje veoma nestabilna, članovi reprezentacije će tokom Prvenstva svaki drugi dan biti testirani. Sve to izuskuje velike troškove, ali i zahteva veliku energiju i samokontrolu – ističe Pavle Klanšček.

Srpski juniori će se na predstojećem prvenstvu takmičiti u četiri discipline – strejt-pul, osmica, devetka i desetka – u dve kategorije (U17 i U19), kao u ekipnom delu takmičenja. Pripremama u Užicu prethodile su pripreme u Novom Sadu, a potom su nastavljene u Somboru, gde će sa reprezentativcima raditi i selektor Đorđe Pecelj i najbolji srpski igrač Aleksa Pecelj, koji je ove godine postigao veoma dobre rezultate na Svetskom prvenstvu koji su mu omogućili učešće na najprestižnijem svetskom turniru u bilijaru – US Open.

Užičaninu Lazaru Kostiću biće ovo drugo učešće na evropskim prvenstvima. Iz velike ljubavi prema ovom sportu crpi energiju za naporan rad i s tim u vezi kaže:

-Bilijar je zaista poseban sport. On ulazi pod kožu, prepun je izazova. Naravno da zahteva posvećenost i svakodnevne treninge. Međutim, on je i ekipni sport, jer nas četvorica jesmo ekipa i svaki od nas predstavlja važnu kariku u uspehu celog tima. Jedni drugima smo podrška i vredno radimo. Znamo da će konkurencija biti jaka, ali ne treba o tome da razmišljamo. Važno je da se fokusiramo na svoju igru, da se prilagodimo stolu i da ne gubimo samopouzdanje.

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine bilijar će biti predstavljen kao demonstracioni sport, što treba da bude uvod u uključenje ovog sporta u stalne sportove na Letnjim olimpijskim igrama.