Pocetna Magazin BRAT – čuvari hard core plamena

BRAT – čuvari hard core plamena

1288
0
Podelite

Za poslednjih sedam godina, „Brat“ iza sebe ima čak 80 nastupa, album „Imamo li problem“, tri spota i pet snimljenih pesama za novi album koji je u pripremi

Užički bend „BRAT“ još od 2014. godine čuva plamen hard core muzike u Užicu, ali i široj okolini, jer od kada na ovom prostoru publika nema priliku da čuje nekada popularne „The Hammers“, jedini su bend koji je način da se izrazi pronašao baš u ovom muzičkom pravcu. Posebnost užičkog „Brata“ je i u njihovoj hrabrosti da od samog početka otvoreno kažu ko su, kroz autorske pesme.

-U početku je bilo obrada, čisto da popunimo reperoar, ali ta autorska priča nosi posebnu odgovornost sa sobom. Od toga zavisi kako ćeš se predstaviti publici i kakvu ćeš poruku poslati. O tome smo svakako vodili računa, ali u početku nam nije toliko bilo bitno da budemo društveno angažovani. Želeli smo da opišemo neke događaje iz naših života i neke drugarske priče. Tako smo zapravo uplovili u autorske vode, objašnjavaju muzičari. Žarko Jovanović, gitarista saglasan je da neke pesme šalju važne poruke, ali ističe da je poenta u njihovoj iskrenosti.

-Takvi su i muzika i tekstovi – iskreni. Tekst ima poruku, ali ljudi osećaju i da mi volimo to što sviramo.

Ivan Radović, vokal u „Bratu“ ističe da ne vole i ne rade pod pritiskom i po pravilima.

-Većina nas se poznaje još od osnovne škole i dobro znamo kako ko funkcioniše. U principu, Žarko ili neko drugi pošalje melodiju, rif na koji se svi kasnije nadograđujemo na probama. Svakako dosta zavisi od inspiracije, iako je ovih dana u našoj zemlji ima na pretek. Ipak, ume ponekad da zataji. Na nekim pesmama i tekstovima radimo po četiri, pet meseci, dok neke završimo za dan. Ne radimo pod pritiskom i po pravilima, prepuštamo se muzici.

Za poslednjih sedam godina, „Brat“ iza sebe ima čak 80 nastupa, album „Imamo li problem“, tri spota i pet snimljenih pesama za novi album koji je u pripremi. Postavka muzičara koja stvara muziku, ista je kao i na prvom albumu, pa su uz Ivana i Žarka, tu i Nemanja Ilić – gitara, Luka Jelisavčić – bubanj i Srećko Borčić – bas gitara. Na albumu sarađuju i sa drugim muzičarima, od već pomenutih The Hammers, do takođe užičkog benda „Nikad spremni“.

Snimanje spotova im nije najdraži posao, ali ga planiraju, jer su svesni da je to jedan od boljih načina da budu prisutni na sceni i kada ne sviraju uživo. Ipak, koncerti im ostaju prioritet, uz kako kažu – radost što u publici vide sve generacije, ali i brigu jer se na binu odavno nije popeo nijedan novi, mladi bend.

Ukoliko do sada niste slušali bend “BRAT”: