Pocetna Društvo Svakodnevno otvoreni za građane

Svakodnevno otvoreni za građane

855
0
Podelite

Građani mogu svakodnevno da se obrate za pomoć, zakažu razgovor i iznesu svoj problem. S obzirom na osetljivost resora nema određenih dana za razgovor sa građanima. Na raspolaganju smo svakodnevno, rekao je za „Vesti“ Slobodan Grbić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku

Nedavno je Gradska skupština usvojila Program za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u gradu Užicu za period 2021-2023. godinu. Zašto je bilo potrebno usvajanje ovog Programa?

-Grad Užice je u prethodnom periodu, kada je u pitanju unapređenje osoba sa invaliditetom sprovodio Akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koji je bio polazna tačka u izradi Programa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u gradu Užicu. Grad Užice je u prethodnom periodu dosta uradio na pristupačnosti i adekvatnom korišćenju gradskih resursa osobama sa invaliditetom. A cilj je da se kroz ovaj Program što više obezbedi inkluzija osoba sa invaliditetom kako bi mogli aktivno i jednako da participiraju u svim životnim sferama društvenog života kao i da se stvore uslovi za uživanje svih prava na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Programom smo predvideli sprovođenje aktivnosti na unapređenju pristupačnosti javnih ustanova i službi i sportskih kapaciteta, kulturnih sadržaja, obezbeđenju usluga socijalne i zdravstvene zaštite za osobe sa invaliditetom i decu sa smetnjama u razvoju, podsticanja poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, prilagođavanja javnog prevoza osobama sa invaliditetom, participacijom OSI preko matičnih organizacija u društvenom životu, kao i na dobroj organizacija OSI sa jedinicom lokalne samouprave.

Koliko je uopšte osoba sa invaliditetom u Užicu, koje su to vrste invalidnosti, kakva je starosna i obrazovna struktura?

-Ukupan broj registrovanih osoba sa svim vrstama invaliditeta u gradu Užicu je 4.754 ili 6.09 odsto od ukupnog broja stanovnika, od kojih su 2.003 osobe muškog, a 2.751 osobe ženskog pola. Najviše osoba sa invaliditetom registrovano je u starosnoj kategoriji 65 i više godina i njihov ukupan broj je 2.985 od kojih 1.628 živi u gradskoj, a 1.357 u ruralnim područijima. Najmanji broj osoba sa invaliditetom registrovan je u starosnoj dobi od 15 do 19 godina – 28 osoba, od kojih 22 živi na području grada. Kada je reč o obrazovnoj strukturi najveći procenat je sa srednjom stručnom spremom.

Kakva je slika stanja u gradu Užicu u oblasti socijalne politike koja je zaista široka oblast?

-Grad Užice ulaže ogromna sredstva kada je u pitanju oblast socijalne politike, kako bi obezbedili što bolje uslove života naših građana. Finansira se Gradski centar za uslge socijalne zaštite, kao i Crveni krst i udruženja koji su pružaoci usluga socijalne zaštite na teritoriji grada Užica. Osim toga, iz gradskog budžeta izdvajaju se sredstva za dotacije ugroženom stanovništvu, odnosno sve materijalne jednokratne pomoći koje se isplaćuju korisnicima preko Centar za socijalni rad. Naš Grad je jedan od lidera kada je u pitanju broj usluga socijalne zaštite. Inače, trudimo se da unapredimo sve postojeće usluge i realizujemo nove, a sve u cilju poboljšanja života naših građana.

U kojoj meri se Vama, kao članu Gradskog veća zaduženog za socijalnu politiku, obraćaju građani i zbog čega? Da li je to više ili manje u odnosu na prethodne godine, s obzirom da je ovo i vreme epidemije kovida?

-Građani mogu svakodnevno da se obrate za pomoć, zakažu razgovor i iznesu svoj problem. S obzirom na osetljivost resora nema određenih dana za razgovor sa građanima. Na raspolaganju smo svakodnevno. Bez obzira na pandemiju, nije bilo velikih odstupanja kada je u pitanju broj građana koji su se obraćali za pomoć. Najčešći razlozi njihovog dolaska kod nas vezuju se za tešku materijalnu situaciju, neizmirene komunalne obaveze, podršku i pomoć pri lečenju, školovanje dece, zbog nerešenog stambenog pitanja…. Dnevno mogu najviše da primim po desetak lica. Retki su dani kadsa se niko ne pojavi, ali mogu da kažem da ima dosta onih koji dolaze po nekoliko puta.

Koliko je siromaštvo prisutno u gradu Užicu?

-Ne možemo jasno procentualno izraziti stepen siromaštva, mada se to zvanično kreće oko tri odsto stanovništva, ali možemo reći da je na evidenciji Centra za socijalni rad u prethodnoj godini bilo oko 1.500 korisnika. Na teritoriji grada Užica prošle godine podeljeno je 3.300 paketa i 2.100 higjienskih paketa, kao i 82.000 obroka u narodnoj kuhinji. Ne smemo zaboraviti činjenicu da na području našeg grada kao i svuda u svetu postoji dosta „prikrivenog siromaštva”. Među našim sugrađanima ima onih koji ne žele da traže pomoć kako ne bi bili izloženi sramu i nekoj vrsti diskriminacije.

Koliko i na koji način Grad može da utiče na smanjenju siromaštva?

-Grad Užice pomaže svojim sugrađanima kroz materijalna davanja, jednokratne novčane pomoći, pomoć u naturi kao što su paketi, narodna kuhinja za koju je ove godine u budžetu planirano osam miliona dinara, društveno koristan rad i za to je budžetom predviđeno dva miliona, odnosno, radno angažovanje socijalno ugroženog stanovništva, kroz dodelu stanova na korišćenje socijalno ugroženim sugrađanima. Na nivou Grada je formirana Stambena komisija koja raspisuje konkurse i dodeljuje stanove socijalno ugroženim licima.

Koja je nadležnost i uloga Grada Užica kada je reč o uslugama socijalne zaštite?

-Grad Užice je osnivač Gradskog centra za usluge socijalne zaštite koji na nivou Grada pruža osam usluga. Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga pruža uslugu „Inkluzivni centar”. Zapravo, Grad finansira rad ovih ustanova i pruža maksimalnu podršku svim udruženjima u radu, obezbeđuje prostor za rad i pomaže u unapređenju i proširenju već postojećih kapaciteta. Inače, u gradu deluje i aktivno je 12 udruženja osoba sa invaliditetom. Za njihov rad u budžetu je planirano 11 miliona dinara.

Koje su to vrste usluga socijalne zaštite na području Grada?

-Značajan je broj usluga koje se sprovode na nivou Grada, Počev od usluge lični pratilac deteta gde imamo 34 korisnika, na nivou Grada sprovode se i druge, usluga personalna asistencija za koju imamo pet korisnika, usluga pomoć u kući za stare ima 40, usluga pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom 15 korisnika, a usluga dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju ima 22 korisnika. Uslugu savetovalište za porodicu na mesečnom nivou koristi 35 lica, uslugu prilagođen prevoz za decu i mlade, korisnike dnevnog boravka 11, uslugu stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju jedno, a uslugu ” Inkluzivni centar” koristi 30 lica. Vidimo da su najzastupljenije usluge, pomoć u kući za starije i lični pratilac deteta. Pružaoc ovih usluga je Gradski centar za usluge socijalne zaštite.

Kakav je profil socijalno ugrožene, odnosno siromašne osobe?

-Ono što je moje dosadašnje iskustvo, profil socijalno ugrožene osobe svodi se na lice koje ima preko 50 godina, nezaposleno, nema drugih članova porodice ni srodnika da mu pomognu i vrlo često pati od određenih hroničnih bolesti i samim tim, uglavnom i ne može da radi i zato je na rubu egzistencije. Ovo su tipični primeri i situacije, ali to su i samohrane majke ili ljudi koji su ostali bez posla a drugi ne mogu da nađu, ali ima i onih koji nikada nisu bili zaposleni.

Kolika je visina materijalnih davanja i ko sve može da ih koristi?

-Visina materijalnih davanja je individualna u zavisnosti od trenutne potrebe korisnika svrhe davanja. Za dobijanje novčane socijalne pomoći neophodno je da se ispoštuje zakonska procedura, odnosno, Pravilnik za dodelu jednokratne novčane pomoći. To su veoma različiti iznosi, sve zavisi zašta se daje. Najniži iznos ove pomoći je tri hiljade dinara.

Koje se sve vrste olakšica i subvencija primenjuju za socijalno ugrožene u našoj lokalnoj samoupravi?

-Grad Užice daje olakšice svojim građanima, pored materijalnih davanja i pomoći u naturi u vidu: subvencija za komunalne usluge, besplatne karte za gradski prevoz, socijalno stanovanje. Na primer, u prošloj godini imali smo 152 subvencije za komunalne troškove, grejanje, potrošnju vode, odnošenje smeća.

Koliko je sredstava iz gradskog budžeta opredeljeno za ovu oblast? Da li ima dodatnih sredstva i iz kojih izvora?

-Grad Užice je za ovu godinu opredelio 121.000.000 dinara za socijalnu politiku. Iz godine u godinu budžet za socijalnu politiku raste, Na primer, 2016. budžet za socijalnu politiku iznosio 60.300.000 dinara, a ove godine je veći za 50 posto. Dodatna sredstva za socijalnu politiku obezbeđujemo i kroz projekte. Do sada smo imali pomoć od strane GIZ-a, Swiss PRO, i fondacije Ana i Vlade Divac.

Koliko je profesionalnih lica koja se bave socijalnom politikom u Užicu i da li je to dovoljno?

– U oblasti socijalne politike angažovano je oko 85 lica. Uvek se ukazuje potreba za dodatnim angažovanjem profesionalaca, samim tim što grad Užice teži ka proširenju kapaciteta postojećih usluga i formiranje novih a sve u cilju zadovoljstva svih građana podjednako.

Šta sve grad može da uradi na unapređenju, poboljšanju ili uvođenju novih usluga socijalne zaštite?

-Konstantno se radi mapirnje stanovništva, podnose se izveštaji neposrednih izvršilaca o broju korisnika, o kvalitetu pružanja usluge. Odvajaju se sredstva za profesionalno usavršavanje stručnih lica, nabavku savremene opreme koja je neophodna za kvalitetan rad. Grad ima dobru saradnju sa nevladinim sektorom tako da kroz projekte mogu da budu obezbeđena dodatna sredstva za finansiranje usluga. Težimo da pravimo planove za formiranje novih usluga socijalne zaštite u skladu sa potrebama korisnika.

Tri miliona dinara za lečenje dece

-Moram da skrenem pažnju na novu poziciju u budžetu kada je zu pitanju socijalna politika, uvedena je od ove godine, a vezana je za lečenje dece. Za ove namene obezbeđeno je tri miliona dinara. Pravo na korišćenje ovih sredstava imaju sva deca kojima je potrebna pomoć u lečenju do 18 godina života a koja žive na teritoriji Grada Užica. Medicinska dokumentacija podnosi se u Centru za socijalni rad. Na osnovu ove dokumentacije zaseda već formirana Stručna komisija koju čine dugogodišnji pedijatri u Domu zdravlja i donosi odluku o visini novčanih sredstava kojim će Grad učestvovati u lečenju ili u finansiranju, na primer, operacije, nabavke lekova ili pak boravka deteta u banji.