Pocetna Društvo Na Zlatiboru trenutno 25.000 turista

Na Zlatiboru trenutno 25.000 turista

981
0
Podelite

Trenutno na Zlatiboru boravi oko 25.000 turista. Vreli letnji dani učinili su da planina bude najčešće birana destinacija sa svim sadržajima koje nudi, a to su, u dnevnim časovima, mnogobrojni bazeni i kupališta kako u naseljenom mestu Zlatibor tako i u seoskim sredinama, guste šume sa šetačkim i biciklističkim stazama, a u večernjim satima bogat program na tri lokacije u srcu Zlatibora.

„Aktivirali smo Kulturni centar Zlatibor, a još smo jednu lokaciju uključili u program dešavanja: to je Porta crkve „Preobraženja Gospodnjeg“ na Zlatiboru, kao i ova rekonstruisana Letnja pozornica na Kraljevom trgu koja u potpuno novom ruhu dočekuje turiste. Mi se radujemo što smo dobili šansu da organizujemo kulturno leto; gosti su se uželeli tih dešavanja, manifestacija i koncerata. Mi smo se potrudili da organizacijom svih ovih 50 dešavanja turistima, koji su došli ovde, upotpunimo i učinimo boravak što sadržajnijim i bogatijim,“ kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

I u avgustu će se nastaviti kulturno-zabavni program sa većim koncertima poput onih koji su priredili Vlado Georgijev i Marija Šerifović, a biće i predstava i drugih manifestacija za odrasle i decu.

„Jedan spektakularan koncert koji će biti ovde, na Kraljevom trgu, očekujemo 19. avgusta i to je koncert hora i Sinfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Takođe nas očekuje festival „Licidersko srce“ kao i festival narodne muzike „Izvorske kapi“, kao i festival Sportskog filma, ove godine jubilarni, od 26. do 29. avgusta.“

Ono što posebno raduje sve zaposlene u turizmu kao i lokalnu samoupravu jeste to što je interesovanje za zlatiborsku gondolu konstantno. U fokusu posetilaca su i druge lokacije.

„Stopića pećina je godinama unazad jedan atraktivan turistički lokalitet koji privlači veliki broj gostiju . Sada je na nama da dodatno uredimo prostor oko Stopića pećine. Već smo krenuli sa nekim radovima; sredili smo javni toalet i suvenirnicu koji se nalaze na parkingu. Ostali su još radovi na pijaci koja će biti u turističkoj ponudi Pećine, i tu će naši sugrađani i meštani moći da dobiju prostor za prodaju svojih suvenira i poljoprivrednih proizvoda. Takođe radimo projekte novih pešačkih staza unutar topića pećine„, naglašava Živanović.

Samo jezero u centru Zlatibora očišćeno je i napunjeno vodom pa svojom uređenošću izaziva veliku pažnju šetača. Zakonske procedure ne mare za sezone ili vansezone, pa se i planirana spektakularna fontana sitnim koracima ipak primiče dovršetku.

„Lokalna samouprava planira kontinuirano uređenje jezera i pešačke zone Kraljevog trga, tako da su to dugoročni projekti, i nije bitno hoće li se završiti u mesec ili dva jer to neće umanjiti vrednost i značaj investicije i ulepšanje samog ambijenta. Mi se iskreno nadamo da će turisti do kraja letnje sezone moći da uživaju u tom novom izgledu i svim planovima koje lokalna samouprava ima za kompletno uređenje,“ rekao je Živanović.