Pocetna Društvo Žestival od 22-30.avgusta u Užicu

Žestival od 22-30.avgusta u Užicu

1064
0
Podelite

Šesti međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa Žestival počinje u nedelju 22.avgusta  koncertom etno grupe Trag iz Banja Luke od 20.30 časova na Trgu partizana. U okviru manifestacije biće održani koncerti, tribina, izložba, poslovni susret, boemsko veče, promocija turističkih potencijala. Žestival se završava u nedelju 30.avgusta sajamskom izložbom uz degustaciju proizvoda užičkog kraja, dodelom nagrada  i tradicionalno lepinjom sa sve iz pekare Šuljaga. Svoje proizvode tog dana na Gradskom trgu izložiće oko 40 proizvođača iz našeg kraja, drugih gradova ali i iz Republike Srpske i Crne Gore uz poštoštovanje svih epidemijskih mera.

-Žestival u narednim danima oživeće u potpunosti duh prirode i tradicije. Naši prirodni resursi, turistički potencijali, kulturno istorijsko nasleđe i tradicija ovog kraja biće dostupni Užičanima i svim posetiocima iz zemlje i inostranstva.-rekla je  pozivajući posetioce na festival dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Ovogodišnji Žestival organizuju Grad Užice, Regionalna privredna komora, RRA „Zlatibor“, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice, turističkih organizacija i Poslovnog kluba Zapadna Srbija.

-Koncepcijski iskorak ove godine je poseban akcenat na kulturno nasleđe. Mi ne zaboravljamo od čega smo krenuli a to je promocija autentičnih tradicionalnih proizvoda iz našeg kraja gde naš Grad želi da podrži i ohrabri lokalne proizvođače koji spravljaju te proizvode na starinski način ali obogaćene novim sadržajem, ambalažom i marketingom-istakao je Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora Žestivala.

Svake godine lokalni proizvođači voćnih rakija, džemova,  sireva, narodnih nošnji i suvenira imaju sve bolje tržište.

-Od Žestivala očekujemo da poveže lokalne proizvođače sa trgovinskim centrima, hotelijerima, restoranima i upravo ovde će imati to povezivanje- naglasio je Mitrović.

U okviru programa su:

nedelja 22.avgusta-Koncert etno grupe Trag, Banja Luka na Trgu partizana od 20, 30 časova

ponedeljak 23.avgust– Tribina „Kultura sećanja-perspektive i izazovi, uporedno iskustvo Srbije i Izraela“ Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida i Vesna Lučić, istoričarka, Svečana sala Gradske kuće od 18 časova

-izložba -60 godina užičkog Trga, od 19,30 na Trgu partizana

utorak 24.avgust-Akademija vokalno-instrumentalni ansambl Arhangeli uz Veliki narodni orkestar Nenada Milanovića, na platou kod Crkve Svetog Đorđa od 20, 30 časova

sreda 25.avgust-Panel diskusija-Kulturno nasleđe kao turistički brend-Velika sala RPK od 11 časova

-koncert MOONDANCE, Gradski trg od 20,30

četvrtak 26.avgust– Poslovni susret, Svečana sala Gradske kuće od 15 časova

Sećanje na profesora Miloša Broćića, Bašta GKC od 20,30

petak 27.avgust-Boemsko veče, gost Danka Stoiljković, Gradski trg od 20,30

subota 28. avgust– Povratak prirodi-Zelena staza-Staparska banja- Neolitsko naselje-promocija zdravih stilova života od 9 časova

nedelja 29.avgust-Izložbeni sajamski dan, promocija i degustacija autentičnih-tradicionalnih proizvoda užičkog kraja, od 12 časova, Gradski trg

-najveća Šuljagina lepinja sa sve od 15 časova, Gradski trg

Miroslav Ivanović, iz RRA „Zlatibor“ rekao je da su u subotu aktivnosti podeljene na tri lokacije klisura reke Đetinje, Velika brana i Staparska banja i da  će svi registrovani učesnici  biti osigurani. Tog dana i Hidrocentrala „Pod gradom“ biće otvorena za posetioce od 9 časova.

Aktivnosti su namenjene za sve uzraste uz podršku udruženja i turističkih organizacija.