Pocetna Kultura Kolonije u Trnavi za nezaborav

Kolonije u Trnavi za nezaborav

770
0
Podelite

-Treba da se podsetimo da je kroz ovu likovnu manifestaciju za poslednjih 29 saziva prošlo oko pola hiljade umetnika od Dorjana do Triglava i od Sofije do Splita, a bilo je nekoliko umetnika iz Kijeva i Moskve – piše za “Vesti” muzejski savetnik mr Dragan Dimić

U nedelju, 22. avgusta 2021. godine, završen je 29. saziv Likovne kolonije „Trnava 2021“ sa 11 učesnika gotovo iz cele Srbije. To su bili sledeći umetnici: Aleksandar Saša Todić iz Amerike, rodom iz Novog Sada; Jovo Puškar iz Čačka, rodom iz Kninske krajine; Toma Popović Topo iz Beograda; Snežana Popović iz Beograda; Danijela Milovanović iz Kragujevca; Aleksadar Aco Todorović iz Arilja; Dragan Dimić iz Užica; Ljubinka Mitrović Milić iz Trnave; Ana Gačić iz Bajine Bašte; Andrijana Đenić iz Čajetine i Biljana Lazarević iz Čajetine.

Ove godine, kao i pre pandemije, kolonija je uspešno funkcionisala, a za sobom je ostavila vredna dela, ne samo u užem smislu prepoznatljivih predela iz okoliša nego i asocijativnih dela inspirisanih okolinom pretočenom savremenim pogledom i realizovana aktuelnom tehnikom. Ako bude sreće i zdravlja, i uz Božiju pomoć, sledeća kolonija je jubilej koji treba da bude dostojan viziji koju je imao poznati samouki umetnik Vladimir Mitrović. Zorica Ivković, istoričar umetnosti i dugogodišnji direktor Starog sela – Muzeja na otvorenom u Sirogojnu, inače dobar poznavalac Vladimirovog stvaralaštva, kaže: „Živeti u zavičaju, od rođenja i kroz sve godine sazrevanja, traganja i spoznaje sveta i sebe u njemu, u Trnavi, u senci stoletnih bukovih šuma, pod Velikim kršom, gde se od Mitrovića iz najjačeg grla susedi ne mogu dozvati, znači drugovati više sa prirodom nego sa ljudima. Vladimir Mitrović nije odlazio sa svoje planine…“ Vladimirov moto je bio negde duboko u njemu: „Ako nisam otišao u svet na Akademiju, ja sam doveo mnoge profesore sa raznih akademija, akademike, učene ljude, ministre, ambasadore, ambasadore likovne duhovnosti i sve ljubitelje likovnih umetnosti koji su spremni da napoje svoju dušu“.

Ovogodišnji rad Likovne kolonije „Trnava 2021“ protekao je tiho, gotovo nečujno, nešto zbog pandemije, a mnogo više zbog shvatanja mlađih da je „onlajn in“, a da klasičan pristup likovnom razmišljanju i radu u razmeni iskustva sa kolegama u ovakvim susretima treba da ode u „zaborav“.

Na kraju treba da se podsetimo da je kroz ovu likovnu manifestaciju za poslednjih 29 saziva prošlo oko pola hiljade umetnika od Dorjana do Triglava i od Sofije do Splita, a bilo je nekoliko umetnika iz Kijeva i Moskve.

Sa radošću očekujemo da će jubilarna trideseta Likovna kolonija „Trnava 2022“ biti održana u prirodnom ambijentu Trnave i okoline i biti uključena u obeležavanje 160 godina od oslobođenja Užica od Turaka 1862. godine, kao jednog od najvažnijih događaja u zavičajnoj i nacionalnoj srpskoj istoriji.

Mr Dragan Dimić, muzejski savetnik u penziji