Pocetna Društvo Suša namučila selo

Suša namučila selo

900
0
Podelite

Dugotrajni sušni period i niski vodostaj Rzava doveli su do alarmantnog stanja zbog čega su preduzete mere maksimalne štednje. U Opštini Požega uvedena je vanredna situacija, a brojna požeška sela Tometino polje, Ježevica, Duškovci, Gornja, Srednja i Donja Dobrinja, Radovci, Rasna, Uzići, Roge, Rupeljevo, Gorobilje ostala bez vode dok se  hidrološka situacija nije poboljšala.

Poljoprivrednici iz ovih sela snalazili su se kako su znali i umeli. Cisterne sa tehničkom vodom stizale su, ali ipak nedovoljno da bi podmirile sve potrebe stočara i uzgajivača poljoprivrednih kultura. Mnogi su koristili alternativne načine za vodosnabdevanje u vidu bunara, ali su i oni pretili da presuše. Mladi poljoprivrednik Dragan Simović iz sela Srednje Dobrinje gaji krave muzare i bikove za tov – ukupno 21 grlo, ovce, a ima i njive sa kukuruzom i oko hektar površine pod krompirom.

Proteklih tropskih dana situacija je bila katastrofalna, ispričao nam je Dragan.

-Na sreću, imamo izvor u polju sa koga se snabdeva par kuća te mogu da napojim svoju stoku. Ali, ako nastavi suša, plašim se da ne presuši i taj izvor – dodao je tada Simović koji gaji i kukuriz i krompir.

– Kada je kukuruz u pitanju tu neće biti problema, jer je zreo. Kod krompira je ipak drugačija situacija. On podbaci sa rodom kada je temperature preko 25 stepeni, ne može da rodi, a još ukoliko nema vode, situacija se pogoršava. Videćemo šta će biti na jesen – kaže  Simović.

O suši koja je ove godine namučila požeško selo pripoveda i Đorđe Stevanović.

-Ove godine katastrofalna je situacija sa padavinama. Prvo nije bilo dovoljno snega, zemlja je bila suva u proleće, a već u maju voda je bila problem, a  razna izvorišta i bunari su počeli da presušuju. Osposobio sam još jedna bunar za zalivanje maline i pumpu, ali i to je bilo nedovoljno. Morao sam da vodim vodu iz bunara iz dvorišta kod kuće u dužini od 600 metara. I sa tri bunara zalivao  sam ukupno 30 ari, a za jednu parcelu bušotina koja je izbušena na 10 metara i koja je imala dovoljno vode 10 kubika za 24 sata, ovog leta je davala  jedva dva kubika i zato se vozila voda cisternima za zalivanje maline. I zato ne čudi ovogodišnja cena. Sledeće godine biće vrlo teško održati zasade naročito, ako bude ovakvo stanje i suša – kaže Stevanović. On dodaje da se moraju koristiti novi načini za akumulaciju vode. Kupina je ove godine imala dobru cenu oko 300 dinara, ali tamo gde nije bilo vode rod je prepolovljen.

– Razmišljam da  olucima kada ima padavina vodim kišnicu olucima u kaptažu, jer bez vode je neodržaiva proizvodnja, a na otvorenom i kupina i malina vrlo teško da održavaju i jedino se mogu održavati ukoliko imaju dovoljnu količinu vode. Problem vodosnabdevanja baš se pokazao ove godine i odrazio na selu. Jedan od poljoprivrednika u Kaleniću  koji uzgaja ovce tokom ovog leta “pre roka” oglasio je prodaju jagnjadi i ovaca. Tada nam je rekao da sve izgorelo, da nema trave i da je suša odnela dobar deo seljačkog znoja.