Pocetna Društvo Mokra Gora u izboru za svetsko turističko selo

Mokra Gora u izboru za svetsko turističko selo

1692
0
Podelite

Turistička organizacija Užica kandidovala je Mokru Goru za izbor  najboljeg sela  na poziv Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Svaka zemlja članica može  kandidovati najviše tri sela, a posle zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da Srbiju predstavljaju Mokra Gora, Gostilje i Tršić.

– Mokra Gora je naseljeno mesto na teritoriji Grada Užica na nadmorskoj visini od 729 metara. Ovo mesto se nalazi u centralnom delu Parka prirode Šargan-Mokra Gora. Projekat rekonstrukcije Šarganske osmice udahnuo je novi život  ovom  prostoru.  Šarganska  osmica,  termomineralni izvori,  i  etno-selo Drvengrad su lokaliteti koju su doveli do toga da selo Mokra Gora danas postane turistički atraktivna destinacija – navodi u obrazloženju predloga direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić

Arsić naglašava da je promocija ruralnih područja Srbije u ovom slučaju Mokre Gore veoma  značajna kao i podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je podržalo ovu  inicijativu i sa kojom će se Republiku Srbiju predstaviti svetu na otvoren poziv Svetske turističke organizacije UN.

Seoski turizam je važna komponenta integrisanog i održivog razvoja i revitalizacije sela, a takođe i važan faktor u ohrabrivanju razvoja lokalnih poljoprivrednih i ne-poljoprivrednih delatnosti u ruralnim sredinama i selima, a takođe i poseban podsticaj za zapošljavanje.

– Poslednjih godina ističu se interesi turista za prirodu i to za ekološki čistu. Povećava se interes za domaće poljoprivredne proizvode. Sve više turista pokazuje interese za upoznavanje kulture, tradicije, običaja i načina življenja lokalnih zajednica u kojoj borave za vreme svog odmora. Povećava se broj gostiju koji preferiraju turistički boravak u zdravoj prirodnoj okolini u kojoj se primenjuju ekološke norme u gazdovanju otpadom, korišćenje đubriva, pesticida i sl. Povećava se interes za boravak i aktivnostima u seoskim domaćinstvima. Ruralni turizam je značajan činilac održivog razvoja ruralnih područja, koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, štiti okolinu, jača tradicionalnu i ekološku proizvodnju i pomaže razvoju ruralnih krajeva u cilju održivog razvoja. Stoga smatramo da je naša Mokra Gora na pravom putu – kaže Dušanka Selaković iz TO Užice

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija smatra da je prijava i učešće na navedenom konkursu dobra prilika da na svetskom tržištu Republika Srbija predstavi jedan od svojih najperspektivnijih turističkih proizvoda – seoski turizam. Pilot inicijativa UNWTO-a za najbolja turistička sela ima za cilj da turizam učini pozitivnom snagom za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit lokalne zajednice. Ova inicijativa nastoji da unapredi ulogu turizma kroz vrednovanje i zaštitu sela i njegove okoline, biološke i kulturne raznolikosti, lokalne vrednosti i aktivnosti (poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo, ribarstvo), uključujući i gastronomiju.

Oduka o tome koje će selo poneti laskavu titulu svetskog turističkog sela što je veliki plus na turističkoj mapi sveta  biće doneta tokom jeseni. Kriterijumi su kulturni i prirodni resursi, promocija očuvanja kulturnih resursa što ga čini jedinstvenim i autentičnim, ekonomska održivost, investicije i pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, društvena održivost koja se postiže širenjem blagodati turizma, održivost životne sredine,turistički potencijal i razvoj i integracija lanca vrednosti, tržišni potencijal i turističke vrednosti, turizam kao strateški stub za ruralni razvoj i da selo ima zdravstvene i bezbednosne za zaštitu stanovnika i turista.

S obzirom na zadate kriterijume koje u većini slučajeva ispunjava može se bez lažne skromnosti ponoviti da “Mokra Gora pobediti mora”.