Pocetna GKC Kad je svet stao one nisu

Kad je svet stao one nisu

984
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru u Užicu otvorena je izložba “Kad je svet stao one nisu”koja govori o deset žena iz Srbije, o njihovom iskustvu i radu tokom pandemije i na koji način su doprinele svojoj zajednici u borbi protiv kovida. Izložbu je realizovao Grad Užice u saradnji sa UN Women i Užičani je mogu videti do polovine septembra.

Fotografija svake žene praćena je audio zapisom o njihovoj borbi i osećanjima kada su se našle na prvoj borbenoj liniji fronta protiv nevidiljivog neprijatelja koji je uzdrmao svet. Autori fotografija su novinarka Sandra i fotograf Igor Mandić.

Izložbu je otvorila predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Užica Mirjana Radivojčević koja je podsetila je da je izložba realizovana u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji je pokrenula Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u saradnji sa  koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost cRS, i Delegacijom Evropske unije i Francuskom ambasadom u Srbiji.

– One su naše vredne odgovorne žene, profesionalci u mnogim oblastima koje su u uslovima pandemije bez obzira ne ateške okolnosti dale nemerljiv doprinos u borbi protiv ove opake bolesti. Ostaje nam da se upoznamo sa njihovim iskustvima i porukama, jer mnogima od nas mogu biti primer i uzor. Sa željom da nas pokrenu da u stresnim periodima reagujemo dostojanstveno i odgovorno i da sledimo najdublja uverenja i nedozvolimo da sve stane – rekla je Radivojčević uz poziv sugrađanima da dođu i vide izložbu o vrednim i hrabrim ženama Srbije.

Jedna od žena koja je predstavljena na ovoj multimedijalnoj izložbi je i Slađana Đokić, medicinska sestra iz Niša koja na početku audio snimka kaže da na početku epidemije nisu znali sa čim se susreću, ali su bili maksimalno profesionalni.

– Prvi dan je bio najteži, kada smo saznali da se borimo sa nečim nepoznatim, nevidljivim. Teško je bilo doći kući, ugrožavati svoju porodicu, prijatelje, ali nam je posao bio takav da smo svi morali biti na prvoj borbenoj liniji – kaže Slađana Đokić, medicinska msestra iz Niša.

Predsednica gradske Komisije za rodnu ravnopravnost Natalija Vasilić istakla je da je UN Women organizacija koja je u gradu Užicu podržala dosta projekata i da je veoma značajna  organizacija za naš Grad koja dosta pomaže.

– Cilj izložbe u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i partnera jeste da pokaže koliko su žene podnele zaista veliki teret u borbi protiv kovida i pozivam sve sugrađane da je posete u narednih petnaest dana – navela je Vasilić.