Pocetna Ekonomija Još pet dana za prijave poslodavaca za Program „Moja prva plata“

Još pet dana za prijave poslodavaca za Program „Moja prva plata“

644
0
Podelite

Pozitivna iskustva iz prvog ciklusa programa „Moja prva plata“ pokazala su da je čak dve trećine kompanija ili već zaposlilo ili planira da zaposli polaznike programa dok je više od trećine davalo dodatnu novčanu naknadu, navode u Privrednoj komori Srbije

Ostalo je još pet dana za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije da se prijave za učešće u drugom ciklusu Programa “Moja prva plata” koji im omogućava da, uz subvencije države, zaposle mlade do 30 godina starosti, podsećaju iz Privredne komore Srbije.

Program “Moja prva plata” omogućiće da 10.000 mladih u Srbiji, bez radnog iskustva, sa srednjim i visokim obrazovanjem, kroz obuke u kompanijama steknu prvi radni angažman na konkretnim poslovima. Poslodavci do 20. septembra u ponoć na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/ mogu da oglase radne pozicije na kojima će osposobljavati mlade kandidate.

Kroz program „Moja prva plata“ kompanije dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove obuka snosi država. Program traje devet meseci, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa završenom srednjom školom i 26.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem. Poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

U Privrednoj komori Srbije navode da je prvi ciklus programa „Moja prva plata“ veoma uspešno završen, okupio je 8.224 polaznika koji su dobili mogućnost za prvi posao. Očekuje se da se ti rezultati ponove, jer sve ankete pokazuju da bi čak 90 odsto mladih i poslodavaca preporučilo drugima da konkurišu.
Pozitivna iskustva iz prvog ciklusa programa „Moja prva plata“ pokazala su da je čak dve trećine kompanija ili već zaposlilo ili planira da zaposli polaznike programa dok je više od trećine davalo dodatnu novčanu naknadu.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i PKS.