Pocetna Društvo Pri kraju radovi na Starom gradu

Pri kraju radovi na Starom gradu

923
0
Podelite

Stari Grad tokom ovog leta dobio je novi izgled, a u njegovu rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara.

U toku su završni radovi trenutne faze, kaže Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnika Užica uz podsećanje da je do sada u restauraciju i konzervaciju Starog Grada uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko 8 miliona dinara.

“Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na naš grad. Dobili smo sredstva od Ministarstva trgovine turizma i telekomuinikacija u iznosu od 10 milona dinara za geotehnička i geomehanička istraživanja za budući most koji bi trebalo da poveže magistralu i tvrđavu. Tender je raspisan i očekujemo da uskoro dobijemo izvođača, kako bi sledeće godine mogli da krenemo u izgradnju mosta koji će, sam po sebi, zaista biti atrakcija.”

Stojadinović dodaje da će kada se sve što je planirano završi biti zaokružena turistička ponuda, jer će pored Starog grada turisti i posetioci moći da vide i našu hidrocentralu, ali i da jedinstvenom u Srbiji Zelenom stazom stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno. I sve uz različite propratne sadržaje.

Prema obećanjima izvođača radova u narednih 10 do 15 dana biće završeni svi aktuelni radovi, ali se tu ne završavaju.

“U toku je izrada projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, pa se nadam da ćemo naravno uz pomoć države nastaviti rekonstrukciju našeg Starog Grada”, zaključuje Stojadinović.