Pocetna Društvo SAVET STRUČNJAКA: Upotreba КAN-a u prihranjivanju voćaka

SAVET STRUČNJAКA: Upotreba КAN-a u prihranjivanju voćaka

578
0
Podelite

Danas se može slobodno reći da je primena azotnih mineralnih đubriva ključni faktor postizanja visokih prinosa i da je njihova primena u velikoj meri omogućila čovečanstvu da proizvede dovoljno hrane da nahrani svoju stalno rastuću populaciju. Ono što je sigurno je da ova đubriva danas predstavljaju osnovni izvor azota za biljke i da je prisutan trend rasta njihove upotrebe

Ana Đoković dipl.ing. poljoprivrede

Azot je neophodan za procese fotosinteze i biosinteze belančevina. Od njegove raspoložive količine u zemljištu zavisi u velikoj meri vegetativni prirast i reproduktivna sposobnost voćke. Skladne količine azota u odnosu na druge elemente omogućavaju normalno diferenciranje cvetnih pupoljaka i redovnu i obilnu rodnost. Pri nedostatku azota smanjuje se prirast svih delova biljke, lišće žuti, plodovi se loše zameću, a vegetacija se brzo završava. Velike količine azota troše se pri zametanju plodova i porastu mladara. Preobilno, jednostrano i kasno đubrenje azotom usporava završetak vegetacije i povećava osetljivost voćke prema mrazu.

Кrečni amonijum nitrat – КAN NH4NO3 + CO(NH2)2  – sadrži 27% N zbog zapaljivog karaktera smeše NH4NO3  njoj se najčešće dodaje kreč, pri čemu ona postaje potpuno bezopasna, a sa njom se apsolutno bezbedno i lako rukuje. Dodati kreč čak poboljšava osobine ovog đubriva, jer sprečava ili usporava procese zakišeljavanja zemljišta. Što je od posebnog značaja za naše zasade jer su uglavnom zastupljena zemljišta kisele reakcije. КAN raspolaže sa dva N jona, od kojih je nitratni trenutno pristupačan za biljke i uslovljava veće ispiranje N, dok amonijačni ima produženo dejstvo i efekti ishrane amonijačnim azotom mogu biti mnogo vidljiviji u pogledu porasta biljke, veće lisne mase, razgranatijeg korenovog sistema. Sve nam ovo ukazuje da se maksimalni prinosi obezbeđuju kombinovanjem ova dva jona u ishrani.

Ono što je posebno važno jeste pravovremeno unošenje КAN-a.  U pogledu ishrane maline azotom posle sadnje vrlo je važno da se prihranjivanje azotom vrši u tri navrata najmanje: kada izbiju mladi izdanci, kada izdanci dostignu visinu oko 30 cm i kada su visoki oko 60 cm.Prihranjivanje se obavlja rasturanjem đubriva duž redove u uskim trakama (70 – 80 cm) vodeći računa da đubrivo ne padne na listove, a za svako prihranjivanje potrebno je 80 – 100 kg/ha КAN-a u zavisnosti od agrohemijske analize. U pogledu ishrane maline azotom u rodu prihranjivanje se takođe obavlja u tri navrata: prvo u proleće pred kretanje vegetacije, drugo početkom cvetanja, treće pred početak berbe, ako za to ima potreba. Ukupne količina КAN-a  za ova tri prihranjivanja obično iznose od 200 do 700 kg/ha, ali se tačan iznos preračunava na osnovu agrohemijske analize. Takođe je neophodno napomenuti da je vlažnost zemljišta od velike važnosti za proces ispiranja azota i usvajanje od strane voćaka. Zato je neophodno da se prilikom prihane voćaka vodi računa kakvi vremenski uslovi trenutno vladaju ili kakvi se očekuju u narednom periodu. Dugotrajan kišni period posle prihrane može izazvati ispiranje azota u dublje slojeve pa postupak prihrane moramo ponoviti. Primena КAN-a pre dugotrajnih suša doprineće slabom usvajanju azota pa se takođe efekti prihrane neće uočiti.