Pocetna Ekonomija Kako poslovati u vreme i posle pandemije

Kako poslovati u vreme i posle pandemije

651
0
Podelite

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u saradnji sa Opštinom Prijepolje organizovala je 17.novembra sastanak sa preko 50 privrednika regiona na temu poslovanja u vreme i posle pandemije i izvora finansiranja

Milan Ljušić, državni sekretar Ministarstva privrede i predstavnici Privredne komore Srbije upoznali su privrednike sa merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, zahtevima tržišta, izbegavanju kriza u uslovima poslovanja koje je nametnula pandemija Kovida 19.

-Ministarstvo privrede i Vlada RS ovu godinu završavaju sa velikim subvencijama. U Zlatiborskom upravnom okrugu investiciona aktivnost nije zamrla jer je u ovoj godini plasirano oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava i oko 800 miliona kredita u investiciona ulaganja. To je jako bitno jer je korona virus izazvao veliku potražnju za sredstvima za likvidnost i obrtnim sredstvima – istakao je Milan LJušić, državni sekretar Ministarstva privrede.

Svetlana Bjeličić, predsednica Parlamenta privrednika pozvala je sve privrednike da se ujedine i da zajednički, kroz učešće u donošenju zakonske regulative, stvaraju poslovni ambijent u kome će moći da organizuju svoje poslovanje.

Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje je istakao da lokalna samouprava pokušava da odloži sva plaćanja i poreze na lokalnom nivou kako bi pomogla privredi da sačuva kapacitete u otežanim uslovima poslovanja.

FINNO platformu i regionalni program podrške predstavila je Katarina Momčilović Matić, iz Centra za EU i integracije. Ova platforma razvijena od strane sedam konzorcijuma u okviru EEN mreže na inicijativu Privredne komore Srbije, a namenjena je preduzećima iz Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Sadrži informacije o raspoloživim EU, nacionalnim i regionalnim fondovima i programima namenjenim poboljšanju pristupa finansiranju i inovacijama.

Nadežda Tonić iz Službe za inovacije PKS predočila je mogućnosti finansijske podrške inovacionoj delatnosti kroz četiri vrste finansiranja: Nacionalni izvori finansiranja– Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku, RAS, MP, Fond za razvoj; Međunarodni izvori finansiranja – Horizon Europe, IPARD, WB EDIF; Alternativni izvori finansiranja – SC Ventures, ICT Hub Ventures, StartLabs, TS Ventures fond i Poreski podsticaji.

Privrednici su bili jedinstveni u stavu da je pomoć države bila značajna i da je nekima obezbedila opstanak. Ono što su istakli kao najveće probleme su smanjen obim proizvodnje, odsustvo radnika zbog bolovanja, drastično povećanje cena građevinskog materijala, kašnjenja u isporuci materijala za rad. Veliki problem, koji je postojao i pre pandemije Kovida-19 je nedostatak radne snage, zbog čega su prijepoljski privrednici već počeli da angažuju radnike iz zemalja regiona, ali i drugih država.

Uvažavajući sugestije privrednika iznete na skupu najavljeno je da će se podsticaji i subvencije nastaviti i u narednoj godini.