Pocetna Bajina Bašta Obeležen jubilej- četiri decenije postojanja

Obeležen jubilej- četiri decenije postojanja

626
0
Podelite

U hotelu „Cepter Drina“ u Bajinoj Bašti, 17. novembra, upriličena je svečanost povodom obeležavanja jubileja 40 godina od osnivanja Nacionalnog parka „Tara“. U prisustvu predstavnika republičkih i opštinskih institucija i kolega iz zemlje i regiona promovisane su dve nove publikacije i film o ovom zaštićenom području.

Dobrodošlicu gostima je poželeo direktor JP Nacionalni park „Tara“ Dragić Karaklić koji se osvrnuo na istoriju istraživanja i zaštite ovog područja, istakavši da upravljanje zaštićenim područjem zahteva mnogo rada i pronalaženje idealnog balansa između upravljača i korisnika prostora. Takođe, on je naglasio:

-Bez razumevanja i podrške nadležnih institucija, lokalne zajednice i uopšte javnosti ne možemo uspeti. Nacionalni park „Tara“ je odgovornost svih nas.

Monografiju „Nacionalni park Tara 40 godina postojanja“ koju je priredila grupa autora iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije predstavila je urednica dr Dragana Ostojić. Ona je prikazala osobenosti Tare zbog kojih je ova planina stavljena pod zaštitu i istakla idealan odnos površina po režimima zaštite.

Publikaciju „Lekovito bilje Nacionalnog parka Tara“ autora prof. dr Dragice Vilotić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu prezentovala je Milica Tomić pomoćnik direktora NP „Tara“ za zaštitu i razvoj.

Između prezentacija prisutni su mogli da vide spotove snimane povodom jubileja u saradnji sa Jovanom Jelisavčićem i „Bašta fest-om“. Takođe, prikazana je i kraća verzija filma „NP Tara 40 godina“ (ceo film je dostupan na zvaničnom jutjub kanalu parka) čiji je autor Dragan Filipović u produkciji Lista rujanskog.

Na kraju su dodeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima koje su svojim aktivnostima i zalaganjem doprinele razvoju i promociji Nacionalnog parka „Tara“.