Pocetna Društvo Obeležena 80.godišnjica eksplozije u Trezorima

Obeležena 80.godišnjica eksplozije u Trezorima

726
0
Podelite

Polaganjem venaca i prigodnim programom obeležena je godišnjica pogibije radnika i građana u Trezorima u Partizanskoj fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine. Prema podacima Narodnog muzeja stradalo je 120 ljudi, a prema istom izvoru poznato je 111 imena, 62 civila i 49 radnika Fabrike oružja.

Ovaj datum Užičane podseća na stradanje radnika partizanske fabrike oružja koja je na jedinoj slobodnoj teritoriji u ratom zahvaćenoj Evropi, proizvodila oružje i municiju za narodnooslobodilački pokret i na stradanje civila koji su se zatekli u skloništu, rekao je zamenika gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović.

“Svih ovih godina svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponese u srcu čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u  hladnim tunelima koji su bili nemi svedoci njihovih poslednjih trenutaka. Zbog toga nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u Trezorima. Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova i sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode u svom gradu”, rekao je Stojadinović.

Vence su pored delegacije Grada Užica, položile delegacije gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, Prvog Partizana, Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, Komunista Užica, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804- 1918 “Major Kosta Todorović”, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od 1990. do 1999. godine i Udruženja boraca Sevojna.