Pocetna Društvo Umesto mazuta – gas

Umesto mazuta – gas

696
0
Podelite

Gas konačno prvo stiže na najvažnije mesto, u JKP „Gradska toplana“ gde se privodi kraju rekonstrukcija kotlova i opreme za prelazak sa mazuta na gas. Složeni i obimni radovi na konverziji koštaće 67 miliona dnara, navodi predsednik opštine Žarko Đokić
Iako je cementara ,,Titan Kosjerić“ uložila više desetina hiljada evra u savremenu tehnologiju, uglavnom je bila „glavni krivac“ što se grad na Skapežu nalazi na spisku najzagađenijih gradova.

Dok su trajala prepucavanja sa Cementarom, više od deset godina nadomak grada čekale su postavljene cevi i merna stanica za gas koji je stigao iz pravca Užica. Ipak ovih dana sve je krenulo nabolje. Sve je kažu počelo još u martu kada su Žarko Đokić prvi čovek opštine i Irena Vuković ministarka za zaštitu životne sredine, potpisali nekoliko ugovora čija će realizacija konačno očistiti nebo iznad Kosjerića.

-Gas konačno prvo stiže na najvažnije mesto, u JKP „Gradska toplana“ gde se privodi kraju rekonstrukcija kotlova i opreme za prelazak sa mazuta nagas. Složeni i obimni radovi na konverziji koštaće 67 miliona dnara.Sredstva su obezbeđena iz opštinske kase, te učešća Ministarsta za zaštitu životne sredine i „Srbijagasa“. Početak isporuke toplotne energije dobijene na gas počeće najdalje za dve nedelje. Iz nove kotlarnve na gas grejaće se oko 230 stanova u stambenim zgradama i prostor u državnim i opštinskim ustanovama kao i poslovi prostor preduzeća. U toku ove i sledeće grejne sezone ugasiće se šest kotlarnica na drva i ugalj. Nova kotlarnica na gas grejaće Dom zdravlja, osnovnu i srednju školu, dve sportske hale i stambenu zgradu kod Crkve – kaže prvi čovek opštine Žarko Đokić.

Najavljena je i gasifikacija užeg gradskoj jezgra gde su uglavnom privatne kuće i prodajni objekti. Ipak, sa dolaskom gasa, u varoši je nastala jagma stanovnika i za nabavku kotlova na pelet. Od Ministrastva za zaštitu žiotne sredine dobijeno je 15 miiona dinara za subvencije domaćinstvima koja će ugasiti sopstvene kotlarnice i kupiti peći na pelet. Na spisku je 120 domaćinstava koja će kupiti kolove uz subvencije.