Pocetna Društvo Najbolje turističko selo sveta

Najbolje turističko selo sveta

923
0
Podelite

Na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), 2. decembra, Mokra Gora proglašena je za najbolje turističko selo sveta, odnosno, Mokroj Gori je dodeljena nagrada „Najbolje turističko selo“ za ovu, 2021.
godinu. Iz Srbije su u konkurenciji za nagradu bila još dva sela, Gostilje i Tršić. Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih iz 75 zemalja sveta, a nagradu „Najbolje turističko selo“, koja se po prvi put dodeljuje, dobilo je ukupno 44 sela u svetu iz 32 države. Mokra Gora je jedino selo na Balkanu kojem je dodeljena ova titula. Ovim povodom, na Mećavniku je održana konferencija za novinare.

-Mokra Gora je pokazala izuzetan kulturno turistički potencijal, a dodeljeno priznanje je veliki podsticaj i uspeh za TO Užice, Grad Užice i Republiku Srbiju za dalje promovisanje i razvoj ruralno turističkih sredina. Mokra Gora je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela na svetu, jer, pre svega neguje kulturu, čuva tradiciju i biodiverzitet, raznolikosti, ali pruža i mnogo mogućnosti za razvoj zelenog turizma. Ona je danas jedna od najznačajnijih tačaka kružnog putovanja, „Čarobnog turističkog prstena“, koji kopnom i vodom povezuje Nacionalni park „Tara“, kanjon reke Drine, Višegrad i most Mehmed paše Sokolovića iz 16. veka, Andrićgrad i niz drugih turističkih lokaliteta ovog pograničnog područja- rekao je između ostalog
Žikica Nestorović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i istakao:

-Neizmerno smo ponosni što je Mokra Gora i od strane sveta priznata kao vrhunska turistička destinacija u Srbiji sa bogatim prorodnim, kulturno istorijskim, umetničkim i sportskim sadržajima smeštena između planinskih lepotica u zapadnoj
Srbiji, Zlatibora i Tare. Nadam se da će ovo priznanje biti značajan podstrek i drugim ruralnim zajednicama širom Srbije da istraju u razvoju svojih potencijala, a mi ćemo nastaviti da svrsishodno ulažemo napore da bogatstvo i lepota Srbije i njene
destinacije budu prva slika na koju svet pomisli kada pomene našu lepu Srbiju.

Nestorović je podsetio da je Ministarstvo turizma od 2016. do 2021. godine za infrastrukturne projekte u turistočkoj regiji Zapadna Srbija uložilo ukupno 811, a u Grad Užice 136 miliona dinara, dok je u projekte, promociju i edukaciju u turističkoj regiji Zapadna Srbija opredeljeno 109 miliona dinara.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica, između ostalog je podsetio da je na razvoj Mokre Gore kao turističke destinacije uticala obnova pruge uskog koloseka „Šarganske osmice“ kao i proglašenja Parka prirode.

-Pojedinaci i država uspeli su da zaokruže jednu celinu kojoj sada treba dodavati ukrase. Sve što se tiče infrastrukture gotovo je završeno, ne u smislu asfaltiranja, ali to neće biti veći problem. Ovde postoji devet vodopada gde nameravamo da napravimo
devet vodenica koje bi bile u funkciji i da obnovimo kršanjsku crkvu, da je ulepšamo i od nje, eventualno napravimo mali manastir – rekao je Kusturica.

Prema rečima Marije Labović, direktorke Turističke organizacije Srbije, Mokrogorci nisu mnogo iznenađeni nagradom što potvrđuje koliko su uložili u ovu destinaciju i koliko su sigurni da je njen kvalitet na svetskom nivou.

-Za turizam je veoma značajno da jedno mesto kao što je Mokra Gora gde se susreću Mećavnik i „Šarganska osmica“ koje se odlikuje ponudom vezanom za tradiciju, za upornost, za kulturu, a smešteno u ovakvoj prirodi, nije moglo da ostane nezapaženo i to
je veoma značajno za sve nas, za Užice, za regiju Zapadna Srbija, ali iznad svega i za Srbiju kao turističku destinaciju. Ne samo da nas naš pobednik dodatno pozicionira kao turističku destinaciju u svetu ali i prema domaćim turistima, već na neki način gradi put prema svim ostalim selima koja su svesna svoje lepote, ali nisu našla način da ona bude i svetski prepoznata– istakla je Marija Labović i veruje da će nagrada uticati na još veće interesovanje turista za ruralni turizam kojem će Turistička organizacija Srbije u narednom periodu u promotivnim kampanjama kako u zemlji tako i u inostranstvu posebno posvetiti pažnju, samim tim i Mokroj Gori čiji model treba da prate i druga sela kako bi istakli našu tradiciju, kulturu, lepotu prirode. Mokru Goru, selo na području grada Užica, na nadmorskoj visini 729 metara, u centralnom delu Parka prirode Šargan – Mokra Gora, za nagradu je nominovao Grad Užice.

Dr Jelena Raković Radivojević gradonačelnica Užica zahvalila se svima koji su prepoznali potencijale Mokre Gore i doprineli da ona bude proglašena „turističkim biserom“ na mapi sveta, onima koji su rekonstruisali „Šargansku osmicu“, ali i Emiru Kusturici za izgradnju čuvenog Drvengrada.

-Dobra pozicija Mokre Gore, saobraćajna infrastruktura, velelepna priroda, bajkovito etno selo Drvengrad, jedinstvena „Šarganska osmica“, etno nasleđe, dobronamerni meštani Mokre Gore, to je sve osnova da se turizam i dalje razvija. Sigurna sam da je ovo
priznanje svima nama „vetar u leđa“ da se Mokra Gora, ali i sva ostala sela na teritoriji Grada Užica i dalje razvijaju – istakla je dr Jelena Raković Radivojević.

Nebojša Mladenović, koordinator za ugostiteljstvo MTK „Šarganska osmica“ podsetio je da je priznanje Mokroj Gori stiglo u godini kada se navršava ceo vek od početka izgradnje ove pruge uskog koloseka 1921. godine.

-„Šarganska osmica“ je jedinstveno graditeljsko delo u Evropi koje se čuva od zaborava. Ove godine, Infrastruktura železnice Srbije obnovila je 20 tunela na „Osmici“ da bi bezbednost putnika bila na najvišem nivou – istakao je Mladenović i naveo da se „Šarganskom osmicom“ godišnje preveze od 70 do 80 hiljada putnika, a poseti je preko 300 hiljada turista.

Danijela Đorđević Arsić, direktorka Turističke organizacije Užice zahvalila se svima koji su marljivo radili na ovom projektu.

-Iskreno se nadam da će Mokrogorci, selo Mokra Gora, Mećavnik, Drvengrad, „Šarganska osmica“ i sve kolege koje učestvuju u kreiranju ovog turističkog proizvoda i ove destinacije, narednih nekoliko decenija pa i čitav vek sa ponosom nositi titulu – Mokra Gora najbolje turtističko selo sveta – istakla je Danijela Đorđević Arsić.