Pocetna Društvo Od vikenda pojačane kontrole u turističkim centrima

Od vikenda pojačane kontrole u turističkim centrima

835
0
Podelite

Sastanak Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Covid -19 za Zlatiborski, Moravički, Raški i Rasinski upravni okrug održan je u Užicu. Ovaj sastanak je osim dosadašnje analize rezultata u skladu sa odlukama Kriznog štaba i instrukcija Radne grupe za koordinaciju inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja koronavirusa u prethodnom periodu bio i priprema za naredni period i praznike.

Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga kao domaćin ovog sastanka istakao je veliki značaj rada inspekcijskih službi i svih u radnoj grupi koji su tokom skoro dve godine epidemije koronavirusa dali nemerljiv doprinos u očuvanju zdravlja svih građana.

-U protekla tri meseca izvršeno je 5.036 inspekcijskih nadzora u Zlatiborskom upravnom okrugu i izrečena je 41 kazna. U većini ugostiteljskih objekata mere se poštuju, a kontrolišu se i sredstva javnog prevoza, tržni centri…Nezadovoljan sam „hroničnim“ problemom nedostatkom ljudstva i apelujemo da se primi veći broj inspektora jer pored kontrole kovida, oni imaju i svoja druga zaduženja-istakao je Perišić.

On je najavio proširenje kapaciteta Sanitarne inspekcije koja se pokazala kao najbitnija barijera za odbranu od koronavirusa do sada. U kontroli kovida iz svih inspekcijskih službi je trenutno oko 30 inspektora.

Dr Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja i rukovodilac Radne grupe za koordinaciju rada republičkih i lokalnih inspekcija u vezi sprovođenja nadzora i kontrole sprečavanja širenja i suzbijanja Covid -19 u Srbiji naveo je da sastanak u Užicu je samo jedan u nizu koji se održavaju, kao što je ovaj za četiri grada i upravna okruga Zapadne Srbije.

-Značaj ovih okruga je zbog blizine turističkih centara kao što su Zlatibor i Kopaonik, ali i rada službi i postupanja na terenu. U oktobru i novembru prema podacima na nivou svih okruga ukupan broj nadzora bio je preko 180.000 a inspektori su izrekli preko 2.700 prekršajnih naloga sa iznosom od preko 120 miliona dinara. Na terenu je izrečeno i preko 40 zabrana rada objekata i pražnjena na teritoriji Srbije- precizirao je Stamenković.
Posebno je naglašen predstojeći period u kome inspektori treba da prepoznaju rizike na terenu i usmeravaju svoje nadzore definisane od strane Sanitarne inspekcije kao epidemiološki rizici u odnosu na broj građana, korisnika usluga i značaj obavljanja same delatnosti.

-Osim pojačanih nadzora koje sprovodimo poslednja dva meseca inspektori rade danonoćno i vode bespoštednu borbu jer nije samo stvar u kažnjavanju preduzetnika i pravnih lica već jednostavno i na insistiranju poštovanja mera koje su i dalje na snazi. Osim lične zaštite od kovida su i mere fizičke distance, a sada i posedovanje kovid sertifikata gde se već danima sprovode i noćne akcije, a posebno se proveravaju ugostiteljski objekti i kladionice-naveo je Stamenković.

Nepravilosti je bilo u tom delu i to su inspektori sankcionisali uz prekršajne naloge od 300.000 pa do 30.000 dinara i naloga za fizička lica. Što se tiče sprovođenja mera, kako je rečeno, nulta je tolerancija prema prekršiocima.

-U toku ovog vikenda ćemo tražiti pojačane nadzore prema Zlatiboru, ali novogodišnji praznici su poseban izazov i na Zlatiboru i na Kopaoniku. Najvažnije je da sve lokalne samouprave koje gravitiraju prema turističkim centrima maksimalno angažuju njihove inspektore i komunalne milicije-istakao je Stamenković.

Prema podacima broj turista na Zlatiboru je i sada značajan, a narednih nedelja biće u sve većem broju. Na prvom mestu kontrola će biti usmerena prema ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, diskotekama, klubovima, ali i sve što Sanitarna inspekcija bude prepoznala kao rizike.

Za predstojeće praznike očekuje se u Zlatiborskom okrugu oko 80.000 posetilaca.