Pocetna Politika LIBERGRAF: Pravna pomoć građanima

LIBERGRAF: Pravna pomoć građanima

1136
0
Podelite

Aktivisti i učesnici legitimnih protesta koji zahtevaju povlačenje Zakona o referendum i Zakona o eksproprijaciji ne smeju biti predmet sudskog uznemiravanja tako što će se protiv njih voditi neopravdani pravni i upravni postupak, saopštio je užički “Libergaf”.

Oni navode da “građani ne smeju biti predmet bilo kog drugog oblika zloupotrebe upravnih i sudskih ovlašćenja, niti predmet kriminalizacije, proizvoljnog hapšenja i pritvaranja, kao ni drugih sankcija zbog delovanja vezanog za učešće na mirnim protestima.

Svi učesnici mirnih protesta moraju imati pristup delotvornim pravnim lekovima kojima bi osporavali zakonitost svih sankcija koje im se nameću. Libergraf poziva sve aktiviste, ili učesnike subotnjih protesta, koji su pretrpeli bilo koji vid uznemiravanja od strane policije ili sudova da se jave udruženju radi pružanja pravne pomoći i zaštite od progona!

Građanska čitaonica “Libergraf” će u saradnji sa drugim udruženjima i advokatima obezbediti pravnu ili finansijsku pomoć koja je neophodna kako bi se prekršajni nalozi koje dobijaju učesnici subotnjih bloka ili platili ili osporavali pred Prekršajnim sudom. Svako lice koje je primilo prekrašajni nalog zbog učešća na blokadama može poslati fotografiju celokupnog dokumenta (zajedno sa uplatnicom) na e-mail adresu libergraf1998@gmail.com sa napomenom da li želi da se pomenuti nalog plati ili želi da ga osporava pred Prekršajnim sudom”, navodi se u saopštenju “Libergrafa”.