Pocetna Društvo Spasimo klisuru Đetinje

Spasimo klisuru Đetinje

1002
0
Podelite

Užički “Libergraf” prikuplja potpise za sprovođenje javne rasprave i postupka revizije predloga odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika  “Klisura Đetinje”.

Vladan Sinđić iz “Libergrafa” kaže da je predlog odluke o proglašenju koji se nalazi u proceduri suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

-Ovim predlogom lokalna vlast u Užicu investitorima dozvoljava izgradnju: malih hidroelektrana, industrijskih i energetskih objekata ugostiteljskih objekata, objekta za smeštaj turista,  pregrađivanje vodotoka i formiraje manjih akumulacija, izgradnja manjih industrisjkih postrojenja što je u suprotnosti sa Zakonom – navodi Sinđić i dodaje da “Libergraf” traži da se ova odluka povuče i uskladi sa zakonom i sprovede javna rasprava.

Zakon o prirodi izmenjen je u julu i “Libergraf” traži da se građani Užoca uključe u javnu raspravu i daju svoje mišljenje. Da bi se inicirala javna rasprava potrebno je sto potpisa. Ukoliko gradska uprava ponudi adekvatna rešenja posle zahteva da se sporna odluka ne donosi i usvoji zahtev “Libergrafa” neće biti potrebe za javnom raspravom.

Sinđić kaže da je posle eko-blokade 4. decembra njemu poznato da je pet učesnika protesta dobilo prekršajne prijave zato što su se kretali kolovozom i od njih se traži da plate kaznu od 5.000 dinara.