Pocetna Društvo Čišćenje smeća na brani

Čišćenje smeća na brani

930
0
Podelite

Krajem prošle i početkom ove godine došlo je do upliva velike količine vode u akumulaciju „Vrutci“ i podizanja vodostaja, što je dovelo do spiranja velike količine smeća sa obala i njegovog dolaska na branu akumulacije. Zato je JKP „Vodovod” 5. januara započeo čišćenje akumulacije. Plan je da ovaj posao bude završen za pet dana.

Upliv velike količine vode u akumulaciju uzrokovao je mešanje vode po celoj dubini akumulacije i rasprostiranje algi po celom jezeru. Kako je saopšteno iz “Vodovoda”, raspored i koncentracija algi ne predstavlja rizik po vodosnabdevanje jer se na fabrici primenom adekvatnih tehnologija i doziranjima hemikalija voda uspešno prerađuje. Zbog mešanja vode u akumulaciji JKP „Vodovod”je pojačao monitoring kako sirove tako i čiste vode tako da Zavod za javno zdravlje uzorkuje i ispituje vodu dva puta sedmično a JKP „Vodovod” uzorkuje i ispituje vodu kroz tehnološki proces svakodnevno na svakih dva sata. Na ovaj način voda je pod celodnevnim nadzorom.

Narednih sedmica, s obzirom na raspored algi po celoj akumulaciji može se očekivati njihovo cvetanje i isplivavanje na površinu. To će dati ružniju sliku akumulacije, ali će smanjiti koncentraciju algi koja se zahvata u sirovoj vodi. Važno je naglasiti, kako poručuju iz užičkog “Vodovoda” da i značajno veće koncentracije algi u sirovoj vodi od trenutnih, fabrika može uspešno da preradi tako da nema bojazni po bezbednost vodosabdevanja.

JKP „Vodovod” moli sve građane, posetioce akumulacije da otpad ponesu sa sobom i da ga odlože na predviđena mesta u kontejnere. Takođe, JKP”Vodovod” moli sve građane da ne veruju i ne šire dezinformacije o navodnoj neispravnosti vode jer to nije tačno.