Pocetna Društvo Sevojno: Protest zbog ukidanja dečje pedijatrije

Sevojno: Protest zbog ukidanja dečje pedijatrije

984
0
Podelite

Na inicijativu građana sevojnički odbor Zdrave Srbije (ZS) organizovao je protestnu šetnju povodom ukidanja dečje pedijatrije u Sevojnu.

Skup građana započeo je u centru Sevojna u “Krugu” , a protestna šetnja nastavljena je do “Kolonije” gde su demonstranti izrazili svoje negodovanje i zatražili da dečja ambulanta ponovo radi.

Odbornik Zdrave Srbije u užičkoj i sevojničkoj Skupštini Avram Ilić podetio je da godinama unazadukazuje na problem rada pedijatrije u Sevojnu, a dogodilo se da su konačno ostali i bez ijednogpedijatra, mada su ranije imali dva.

– Današnji skup je kulminacija višegodišnjeg nezadovoljstva građana, prvenstveno roditelja koji su prinuđeni da decu vode u Užice u Dečji dispanzer gde deca iz Sevojna nemaju svoje kartone, teško stižu na red, jer nemaju izabranog lekara, a problem je i prevoz i udaljenost od Sevojna. Današnji protest nije
samo zbog toga što trenutno nemamo ni jednog pedijatra, već zato što je sve posledica višegodišnjegnemara i nebrige za zdravlje dece u Sevojnu- istakao je Ilić.

U Domu zdravlja u Užicu danas je rečeno da imaju manjak pedijatara u odnosu na potrebe i da se naraspisan konkurs za pedijatra nije niko javio.

Ilić kaže da uvažava argumente u vezi pandemije korone, ali je istakao da je slao dopise nadležnima u Domu zdravlja i 2016., 2017., 2018. godine i o tome javno govorio i u Skupštini, ali da je dugogodišnja nebriga sada došla na naplatu i da se narodu skupilo, jer više ne može da trpi nemar i nebrigu.

– Svi koji smatraju da ne mogu da reše ovaj problem, problem zdravstvene zašite dece ,treba da podnesu ostavke – poručio je Ilić.

Sevojničanin Slobodan Starčević kaže da se roditelji sa ovim problemom suočavaju od 2015. godine i da je 2018. godine bilo pomaka kada je uvedena i druga smena za dečjeg pedijatra, ali da sada nema ni prve smene.

– Sada smo ostali bez pedijatra. Kako se snalazimo? Idemo u Užice, tamo smo poslednji posle svih, kao da smo došli iz druge zemlje – kaže Starčević i dodaje da je u proteklom periodu ambulanta radila mesec dana, pa mesec ne radi i sve tako.

Jelena Karapandžić kaže da bi volela da ambulanta u Sevojnu budekao što je nekad bila i da za nju kao majku sa dvoje dece pedijatar u Sevojnu mnogo znači.

– Smatram da treba vratiti ne samo prvu, već da bude i druga smena. Ambulanta trenutno ne radi, koliko sam čula doktorka je bolesna. Ako je neko na bolovanju treba da ima zamena – kaže ova Sevojničanka i dodaje da se čekanje u Užicu otegne, jer deca nemaju kartone i nekako izostane potrebna posvećenost.

“Ukoliko želiš da pomogneš svojoj deci i sebi, prošetaj se”, glasio je poziv na protestno okupljanje Zdrave Srbije u centru Sevojna.-

Nemamo ni zubara, ranije smo imali i laboratoriju, navodi Branimir Palurović, koji je svojevremeno i štrajkovao isped ambulante ukazujući da ona treba da radi u punom kapacitetu i
trazio prava za lečenje prvenstveno dece i svih stanovnika Gradske opštine sa oko 7500 stanovnika.

Duško Ostojić dodaje da je Sevojno u drugom planu u odnosu na Grad Užice i da ništa nije dobilo od kada je postalo gradska opština, jer se projekti odlažu. Podseća da problem ambulante traje od 2016. godine.

– Korona je izgovor za sve, ali za ovaj ne može biti jer je problem star sedam godina i sada je odlaskom pedijatra kulminirao – navodi Ostojić. Sevono ima osnovnu školu sa 600 učenika i vrtić
u kome boravi preko to mališana. Pored Sevojničana zdravstvene usluge pedijatra u Sevojnu bile su dostupne roditeljima i deci iz Krvavaca i Zlakuse, a građani kažu da je sigurno potreba za
pedijatrom za preko hiljadu dece.

Dečja pedijatrija u Sevojnu bila je jedno od predizbornih obećanja vladajuće garniture predvođene SNS- om u Sevojnu na lokalnim izborima pre četiri godine posle kojih je radila u dve smene.